Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Teploty budú stúpať, na stredu platí najvyšší 3. stupeň

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd
Teploty dnes budú opäť atakovať 40 stupňov. Pozor si budú musieť dávať hlavne na juhu Slovenska. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na zvyšku Slovenska okrem severných oblastí platí výstraha prvého stupňa. Teploty sa tu dnes majú pohybovať od 30 do 33 stupňov.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Najvyšší tretí stupeň výstrahy pred horúčavami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na stredu 7. augusta pre južné okresy západného a stredného Slovenska. Teploty sa tam môžu vyšplhať na 35 až 39 stupňov Celzia.

Tretí stupeň sa týka okresov Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Pezinok, Trnava, Piešťany, Hlohovec, Galanta, Senec, Dunajská Streda, Topoľčany, Nitra, Šaľa, Nové Zámky, Komárno, Zlaté Moravce, Levice, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec.

Takáto vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. "Výskyt uvedenej teploty vzduchu je v danom ročnom období a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozorňuje SHMÚ.

Na ostatnom území Slovenska bude v stredu platiť druhý stupeň (teploty 33 až 36 stupňov Celzia), na severe (Orava a Vysoké Tatry) je vyhlásený prvý stupeň (30 až 33 stupňov Celzia).



Foto: TASR/Michal Svítok

Dnes nás čakajú tropické teploty, postihnú hlavne juh Slovenska



Výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami vydal pre dnešný deň Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy na juhu západného a stredného Slovenska. V týchto lokalitách SHMÚ očakáva teploty miestami od 33 do 36 stupňov.

Výstraha sa týka okresov Senec, Trnava, Piešťany, Hlohovec, Galanta, Dunajská Streda, Komárno, Šaľa, Nitra, Topoľčany, Partizánske, Zlaté Moravce, Levice, Nové Zámky, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Veľký Krtíš, Detva, Lučenec a Poltár.

Takáto vysoká teplota predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. "Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozorňuje ústav.

Na zvyšku Slovenska okrem severných oblastí platí výstraha prvého stupňa. Teploty sa tu dnes majú pohybovať od 30 do 33 stupňov.




V sobotu padol teplotný rekord pre 3. august, namerali ho v Bratislave



Historický teplotný rekord pre 3. august padol v sobotu (3.8.) v Bratislave, keď v Mlynskej doline vystúpila teplota vzduchu až na 37,9 stupňa. Doterajší rekord pre 3. august namerali ešte v roku 1992, kedy teplota v Dudinciach vystúpila na 37,2 stupňa.

V nedeľu (4.8.) bolo menej rekordov teploty vzduchu ako v sobotu a vyskytli sa predovšetkým na západnom alebo strednom Slovensku a čiastočné už aj na východnom Slovensku. Podľa slov klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Mareka Šveca bolo v nedeľu najteplejšie v Prievidzi, kde namerali 36,8 stupňa, čím tam bol prekonaný rekord pre tento deň (34 stupňov z roku 1992).

Foto: TASR/Milan Kapusta
Najteplejšia noc z 3. na 4. augusta bola v Bratislave na Kolibe, kde teplota vzduchu neklesla pod 24,7 stupňa. Táto teplota prekonala rekord maximálnej hodnoty tejto charakteristiky teploty vzduchu pre tento deň (23,2 stupňa z roku 2003).

Priemerná denná teplota vzduchu bola zaujímavá vo východnejšie situovaných regiónoch Slovenska, kde studený front postupujúci v nedeľu večer a v noci na pondelok (5.8.) prišiel najneskôr. Takto bola dosiahnutá rekordná hodnota priemernej dennej teploty vzduchu na Lomnickom štíte pre 4. august, a to 12,2 stupňa. Doterajší rekord bol 11,9 stupňa z roku 1998.

Poveternostný front postupujúci cez Slovensko na rozhraní minulého a tohto týždňa spôsobil prechodné zmiernenie horúčav, pri búrkach sa vyskytli aj zrážky, ktoré však boli priestorovo rozdielne, takže niekde napršalo aj 20 milimetrov zrážok, ale na iných miestach to bolo oveľa menej. Nápadnejší ako atmosférické zrážky bol vietor, ktorý krátkodobo zosilnel pri prechode frontu a v nárazoch dosiahol najvyššiu hodnotu, vo výberovom súbore meteorologických staníc, v Piešťanoch 94 km/h.

"Rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu zaznamenala v sobotu takmer polovica meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom (26 zo 49 staníc). Rekordné hodnoty teploty vzduchu v sobotu zaznamenali predovšetkým na západnom a strednom Slovensku. Na tomto území padol rekord maximálnej dennej teploty vzduchu takmer na všetkých meteorologických staniciach," uviedol Pavel Faško zo SHMÚ.

V prípade minimálnej teploty vzduchu je pozoruhodné vyrovnanie rekordu jej maximálnej hodnoty pre 3. august na Chopku, kde v noci na sobotu neklesla pod 12,2 stupňa. Rovnaká tam bola aj 3. augusta 1998.

Foto: TASR/Milan Kapusta
Priemerná denná teplota vzduchu dosiahla v sobotu opäť hodnoty vyššie ako 30 stupňov. V Bratislave na Kolibe hodnota 30,6 stupňa prekonala rekord 27,9 stupňa z roku 1992.

V Holíči sa v piatok (2.8.) priblížila maximálna denná teplota vzduchu k 35 stupňom, keď tam namerali 34,9 stupňa. Táto hodnota prekonala rekord pre 2. august (34,8 stupňa z roku 2009). Rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu zaregistrovali tento deň aj v Modre-Piesku, kde namerali 31,9 stupňa a v Sliači 34,3 stupňa.