Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Po horúcom počasí sa citeľne ochladí, varuje SHMÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Teploty klesnú o desať až 15 stupňov.

Bratislava 22. júna (TASR) - Vlnu extrémne teplého počasia by malo v prvej polovici budúceho týždňa vystriedať výrazné ochladenie. "Poveternostná situácia sa v najbližších dňoch začne postupne meniť. Už cez víkendové dni rátame od západu s miernym ochladením a častejšími zrážkami vo forme prehánok a búrok," informuje na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Citeľné ochladenie približne o desať až 15 stupňov Celzia oproti súčasným horúčavám sa však očakáva v priebehu prvej polovice budúceho týždňa, pravdepodobne v utorok a stredu (25.6. a 26.6.). Ochladenie podľa SHMÚ spôsobí prílev studeného vzduchu od severu, ktorý na Slovensko prenikne zo Škandinávie.

Pri zrážkach a silnejšom vetre bude v utorok a stredu najvyššia denná teplota 16 až 21 stupňov Celzia. V severných hornatých oblastiach Slovenska má byť ešte chladnejšie.

Počas uplynulých dní bolo na Slovensku mimoriadne teplo, v dôsledku čoho skolabovali desiatky ľudí. Na väčšine Slovenska dosiahla maximálna denná teplota tropické hodnoty a na niekoľkých miestach sa zaznamenali aj teplotné rekordy.