Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Počasie na Slovensku bolo začiatkom víkendu slnečné a veľmi teplé

ilustračné foto Foto: TASR František Iván

V nedeľu by už malo byť o niečo chladnejšie, avšak v najteplejších lokalitách môže teplota dosiahnuť približne 18 stupňov Celzia.

Bratislava 28. marca (TASR) – Počasie bolo na celom území Slovenska v piatok (27. 3.) slnečné a veľmi teplé. V sobotu bolo na väčšine územia počasie rovnaké, situácia však bola iná prevažne na strednom Slovenku, kde sa vyskytovali prehánky. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Maximálna teplota vzduchu bola v piatok väčšinou aj v najchladnejších lokalitách vyššia ako 15 stupňov Celzia. "Ojedinele sme zaznamenali aj maximum vyššie ako 20 stupňov Celzia, pričom najteplejšie bolo na krajnom juhovýchode Slovenska vo Vysokej nad Uhom," uviedol SHMÚ.

Rozdielne počasie na strednom Slovensku v sobotu spôsobila tlaková níž, ktorá sa vo vyšších vrstvách ovzdušia presúvala práve cez stredné Slovensko ďalej na juh. "V najteplejších lokalitách však aj v sobotu presiahla teplota vzduchu hranicu 20 stupňov Celzia. Teraz bolo najteplejšie na juhozápade Slovenska v obci Blahová," priblížili meteorológovia.

V nedeľu (29. 3.) by už malo byť podľa SHMÚ o niečo chladnejšie, avšak v najteplejších lokalitách môže teplota dosiahnuť približne 18 stupňov Celzia. "Najväčším favoritom na najvyššie maximum bude juhovýchod Slovenska," uviedol SHMÚ s tým, že od pondelka (30. 3.) sa treba pripraviť na výrazné ochladenie, pričom v prvý pracovný deň budúceho týždňa bude maximálna denná teplota vzduchu v intervale od približne mínus troch stupňov Celzia na severe do deviatich stupňov Celzia na juhu stredného Slovenska.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Pavel Neubauer
Meteorológovia tiež upozorňujú na výstrahu 1. stupňa pred silným vetrom, ktorý môžu v pondelok ojedinele očakávať okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Šaľa, Galanta, Trnava, Piešťany, Hlohovec, Topoľčany a Nitra v západnej časti Slovenska a v časti Košice okolie, Košice mesto, Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné, Vranov nad Topľou a Prešov.