Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Situácia na východe Slovenska sa normalizuje, hladiny riek klesajú

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vodohospodári na východe Slovenska monitorujú a sanujú poškodené vodné toky a hrádze. V okrese Sabinov lomovým kameňom zavážajú najviac poškodené úseky viacerých miestnych vodných tokov.

Bratislava 18. mája (TASR) - Vysoké nasadenie vodohospodárov pokračovalo počas uplynulej noci i dnešného dňa. "Hoci v posledných hodinách už na rozvodnených vodných tokoch zaznamenávame ustálenosť i mierny pokles vodných hladín, pokračuje sa v zabezpečovacích prácach a sanovaní poškodených brehov či hrádzí vodných tokov," uviedol pre TASR hovorca vodohospodárov Ľuboš Krno.

Dodal, že počas uplynulej noci vodohospodárov zo Správy povodia Hornádu a Bodvy najviac zamestnával zhruba 500-metrový úsek pravostrannej hrádze Hornádu pri obci Gyňov, južne od Košíc, ktorú museli počas celej noci zvyšovať vrecami plnými piesku, aby sa hrádza nepreliala. "Celú noc tam pracovalo takmer 30 našich pracovníkov, ktorí pieskom naplnili a na hrádzu uložili zhruba 2500 vriec," dodal Krno.

Hornád ohrozoval Košice

Sobotňajšie dažde a veľmi vysoké prietoky na Hornáde v maximálnej miere zadržiavala vodná nádrž Ružín. Avšak v Košiciach sa hladina Hornádu zdvihla až tak, že krízový štáb mesta, vzhľadom na vysoké stavy vody v prítokoch Hornádu, v prímestských častiach vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Situáciu priamo na mieste koordinoval aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz a viceprimátor mesta Košice Ján Jakubov. Ocenili prácu vodohospodárov pri zabezpečovacích prácach, ako aj pri manipulácii s vodnými prietokmi na Ružíne. Po sobotňajšom 97-percentnom naplnení Ružína sa jeho zásobný objem už dnes podarilo znížiť na 94 percent s poklesom hladiny o 35 centimetrov.

Po prehliadke Ťahanovského mosta a mestskej časti Džungľa Vojtech Ferencz i Ján Jakubov skonštatovali, že na začiatku tohto roka skolaudovaná prvá časť protipovodňovej ochrany Košíc práve v mestskej časti Džungľa už plní svoj účel, pričom je skutočne potrebné urýchlene pokračovať v stavebných prácach aj na ďalších objektoch protipovodňovej ochrany. V tejto súvislosti zdôraznili, že je naozaj nevyhnutné odstrániť aj nelegálnu stavbu pohostinského zariadenia Súdky na ľavom brehu Hornádu, bez čoho by sa nedalo pokračovať v ďalšej etape budovania protipovodňovej ochrany.

Situácia na rieke Hornád v Košiciach pri moste v mestskej časti Ťahanovce.
Foto: TASR/František Iván


Vodohospodári sanujú poškodené vodné toky, počítajú sa škody

Vodohospodári na východe Slovenska monitorujú a sanujú poškodené vodné toky a hrádze. V okrese Sabinov lomovým kameňom zavážajú najviac poškodené úseky viacerých miestnych vodných tokov, ale aj poškodenú prístupovú cestu pri odbernom objekte pitnej vody Tichý potok. V okrese Kežmarok zase lomovým kameňom sanujú výmole na vodnom toku Ľubica.

Foto: TASR/AP Photo


Na miestach, kde voda už postupne opadáva, začali zisťovať aj spôsobené škody, ktoré bude však možné celkovo vyčísliť až po zdokumentovaní všetkých poškodených vodných tokov a hrádzí po ukončení povodňových stavov.

Výdatné dažde, ktoré napáchali rozsiahle povodňové škody, však pomohli zvýšiť hladinu vodnej nádrže Domaša. Pritom ešte nedávno mali v regióne obavy z nedostatku vody pre úspešný priebeh letnej sezóny. Hladina Domaše už v sobotu o 13.00 h dosiahla magickú hranicu nadmorskej výšky 160 metrov a preto mohli vodohospodári už oddnes rána, v zmysle dodatku k manipulačnému poriadku, začať z tohto vodného diela vypúšťať pôvodných 4,9 metra kubických za sekundu. Dnes o 13.00 h už výška hladiny na Domaši dosiahla 160,40 m.n.m. To znamená, že Domaša má už dnes o 1 až 1,5 metra vyššiu hladinu oproti optimálnym nárokom dovolenkárov.