Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Aj v piatok hrozia búrky a dusné počasie

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Meteorológovia varujú pred búrkami na väčšine územia Slovenska, ktoré môžu byť spojené s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi.

Bratislava 1. augusta (TASR) - V piatok bude oblačno, na mnohých miestach hrozia prehánky alebo búrky. Dnešné teploty vystúpia na 24 až 29 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m
prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 21 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 12 a najvyššia denná 17 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 14 stupňov Celzia.
.

Výstraha prvého stupňa

Meteorológovia dnes varujú pred búrkami na väčšine územia Slovenska. Môžu byť s nimi spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 15 až 20 m/s. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa.

Výstraha platí od 10.00 h do 19.00 h pre veľkú časť Slovenska, okrem väčšiny okresov na východe našej krajiny a niektorých najzápadnejších okresov. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ.

Pri búrkach je možný prechodný, no výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.