Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sa začala zima, teploty výrazne klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Silné sneženie vytvorilo v Tatrách lavínové nebezpečenstvo. Pre takmer celé Slovensko platí naďalej výstraha pred vetrom.

Bratislava 25. novembra (TASR) - V pondelok má byť premenlivá oblačnosť a miestami hrozia aj snehové prehánky. Teploty dnes dosiahnu -1 až 4 stupne Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až -1 a najvyššie denné 1 až 4 stupne Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 1 až -4 a najvyššie denné -1 až 3 stupne Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 1 až -3 a najvyššie denné -1 až 3 stupne Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -4 a najvyššia denná -2 stupne Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -7 a najvyššia denná -6 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -11 a najvyššia denná -10 stupňov Celzia.


Pre takmer celé Slovensko platí naďalej výstraha pred vetrom

Pre takmer celé územie krajiny, okrem okresov Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Zvolen platí naďalej výstraha pred vetrom. Meteorologickú výstrahu 1. stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre západné a časť východného Slovenska.

Dnes do 18. hodiny sa tam miestami očakáva vietor, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 17 až 23 m/s. Pre zvyšok krajiny platí výstraha 2. stupňa. V okresoch Banská Bystrica, Brezno, v Trenčianskom kraji okrem okresu Myjava a Partizánske, v celom Žilinskom kraji, väčšine Prešovského a v Košickom kraji v okresoch Gelnica, Spišská Nová Ves a Košice-okolie sa miestami očakáva vietor s rýchlosťou 25 až 30 m/s.

Okrem toho sa okresy Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves (Košický kraj), celý Žilinský kraj, okresy Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Svidník (Prešovský kraj), ako aj okresy Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov a Trenčín (Trenčiansky kraj) musia pripraviť na sneženie. Do večera by tam malo miestami napadnúť jeden až sedem centimetrov nového snehu.

Rovnako tam hrozí tvorba snehových jazykov a závejov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Silné sneženie vytvorilo v Tatrách lavínové nebezpečenstvo

Silné sneženie vytvorilo vo vysokohorskom teréne Západných, Vysokých a Belianskych Tatier malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Uvoľnenie lavín hrozí podľa neho najmä pri dodatočnom zaťažení veľmi strmých svahov s nafúkaným väčším množstvom nového snehu. „Náročnejšia situácia je na severnej strane Tatier. Predovšetkým v ich poľskej časti je mierne lavínové nebezpečenstvo, čiže druhý stupeň,“ zdôraznil Kyzek s tým, že z previateho snehu sa vytvárajú nestabilné snehové dosky a vankúše.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a takmer všade snežilo. Teplota vzduchu sa po prudkom ochladení pohybovala od -14 do -3 stupňov Celzia. Fúkal silný severozápadný vietor, vo vysokých polohách až rýchlosťou víchrice do 80 km/h, v nárazoch až do 110 km/h. Pripadlo do 15 cm, na severnej strane Tatier až do 40 cm nového snehu.