Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Teploty dnes klesnú, meteorológovia varujú pred vetrom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Do našej oblasti prúdi studený front.

Bratislava 30. júla (TASR) - Počasie u nás ovplyvňuje studený front. V utorok bude premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky. Teploty dnes dosiahnu 24 až 29 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 19 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšia ranná teplota 15 a najvyššia denná 16 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. najnižšia ranná teplota 12 a najvyššia denná 13 stupňov Celzia.


Platí výstraha prvého stupňa pred vetrom a búrkami

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy na západnom Slovensku. Vietor s rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu môže fúkať v okresoch Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Pezinok, Hlohovec, Galanta, Senec, Dunajská Streda, Trnava, Komárno, Šaľa, Nitra a Nové Zámky.

Táto rýchlosť vetra podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V tejto ročnej dobe a oblasti je bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami je zase vyhlásená v Prešovskom a Košickom kraji. Až do večera hrozia zrážky od 20 do 40 milimetrov sprevádzané vetrom s rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu. "Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," upozorňuje SHMÚ.