Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Dažde na severe Slovenska môžu viesť k vyhláseniu povodňovej aktivity

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Dnešné teploty dosiahnu 22 až 27 stupňov Celzia.

Bratislava 22. júla (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu 1. stupňa pre oblasti severného Slovenska v súvislosti s predpokladanými dažďovými zrážkami, ktoré by mohli v úhrne dosiahnuť 20 až 50 mm.

Vzhľadom na nasýtenie povodí a očakávaný trvalý dážď na severe Slovenska je predpoklad vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. SHMÚ neodporúča využívať tieto toky na rekreačnú plavbu.

Výstrahy SHMÚ


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu 1. stupňa pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Upozorňuje na možnosť dažďových zrážok, ktoré môžu v úhrne dosiahnuť 20 až 50 mm.

SHMÚ takisto varuje v týchto krajoch pred možnosťou stúpania hladín vodných tokoch, ktoré môžu dosiahnuť výšku zodpovedajúcu vyhláseniu 1. stupňa povodňovej aktivity.

Predpoveď počasia

Dnes bude oblačno až zamračené, občasný dážď, miestami hrozia ojedinele aj búrky. Teploty v utorok vystúpia na 22 až 27 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, búrky, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m
zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 13 a najvyššia denná 20 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 11 a najvyššia denná 16 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 12 stupňov Celzia.

Situácia: Počasie v našej oblasti začína ovplyvňovať tlaková níž.
Ozón: 8% pod úrovňou dlhodobého priemeru (309 DJ).