Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výstraha pred povodňami platí pre niektoré južné a východné okresy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hladiny sú stále zvýšené na úroveň povodňovej aktivity na viacerých tokoch ako Latorica, Bodrog, Ipeľ, Hornád či Laborec.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Hydrometeorológovia aj naďalej varujú pred možnými záplavami v dvoch okresoch na juhu a dvoch na východe krajiny. Výstraha prvého stupňa pred povodňami sa týka okresov Nové Zámky - juh, Levice - východ, Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

Hladiny sú stále zvýšené na úroveň povodňovej aktivity na viacerých tokoch ako Latorica, Bodrog, Ipeľ, Hornád či Laborec. Vo všetkých prípadoch sa však podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zaznamenáva ustálenosť alebo pokles vodných hladín.

"Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na Latorici a dolnom Bodrogu mierny vzostup z dotekania, na ostatných tokoch ustálenosť až pokles vodných hladín," uvádza na svojom webe SHMÚ.

Meteorológovia na dnes predpovedajú oblačné až zamračené počasie. Miestami sa očakávajú prehánky alebo slabý dážď, v severných oblastiach môže snežiť.


Hladiny riek na území Košického kraja sú dnes ustálené alebo klesajú


Na území Košického kraja, konkrétne pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy, platí počas dnešného dňa naďalej výstraha 1. stupňa pred povodňami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Hydrometeorológovia zaznamenali počas uplynulej noci na niektorých tokoch Košického kraja iba mierny vzostup hladín; v súčasnosti sú ustálené alebo klesajú.

Úroveň 2. stupňa povodňovej aktivity dosahuje aktuálne podľa meraní SHMÚ v tejto oblasti Slovenska hladina Latorice vo Veľkých Kapušanoch, rieky Bodrog v Strede nad Bodrogom a Ipľa v stanici Vyškovce.

Na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity sú momentálne hladiny Bodvy v Hosťovciach, Hornádu v Kysaku, Ipľa v Slovenských Ďarmotách i Salke, Bodvy v Turni nad Bodvou a Laborca v Ižkovciach.

Na území Košického kraja by malo byť dnes zamračené až oblačné počasie. Ojedinele sa môžu vyskytnúť prehánky alebo slabý dážď. Predpokladajú sa tam najvyššie denné teploty na úrovni piatich až desiatich stupňov Celzia.