Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Šturci je víchrica, na Čertovici je viditeľnosť do 50 metrov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein
Žilina a jej okolie sa konečne dočkalo snehu. Bolo ho toľko, že cestári ho nestíhali odpratávať a najväčšiu pozornosť venovali úprave diaľnice D2 zo Žiliny na Bytču. Cesta zo Žiliny do Martina si však na ohŕňanie musela počkať. Na snímke ohŕňanie snehu na diaľnici za Žilinou na Bratislavu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Donovaly sú pre kamióny uzavreté.

Banská Bystrica 4. januára (TASR) – Horský priechod Donovaly je pre nákladnú dopravu s hmotnosťou nad 3,5 tony stále neprejazdný. Uzavreli ho dnes o 13.50 h, dôvodom bolo silné sneženie, ktoré neustalo. K tomu sa večer pridal aj nárazový vietor. Je tam kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov. Horské priechody Šturec a Čertovica sú zatiaľ aj napriek sneženiu prejazdné bez obmedzení.

Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, ktoré TASR poskytla dnes o 22.30 h, na Šturci je síce iba slabé sneženie, ale dopravu môže komplikovať víchrica. Aj tam je na vozovke kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov. Počasie sa mení a vodiči by mali byť maximálne opatrní. Vozidlá zimnej údržby sa od rána nezastavili a sú v plnej permanencii.

Na horskom priechode Čertovica, kde takisto sneží a fúka silný vietor, je viditeľnosť iba do 50 metrov. Cestári zároveň upozorňujú vodičov, prípadne lyžiarov smerujúcich na Chopok - juh, že v úseku Bystrá – Srdiečko sú nevyhnutné snehové reťaze.

Ako pre TASR uviedol krajský hovorca hasičov v Banskej Bystrici Erik Piater, v súvislosti s víchricou a nebezpečenstvom padajúcich stromov na horských priechodoch Šturec a Donovaly hasiči dnes do 19.00 h nemali žiadne mimoriadne výjazdy.

Na cestách Žilinského kraja je väčšinou čerstvý kašovitý sneh

Povrchy väčšiny vozoviek na území Žilinského kraja pokrývala dnes predpoludním podľa aktuálnych informácií Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja výraznejšia vrstva čerstvého kašovitého snehu od 1 až do 5 centimetrov (cm). Všetky cesty vrátane horských priechodov sú zjazdné so zimnými pneumatikami.



Liptovský úsek diaľnice D1 má prevažne mokrý povrch bez akýchkoľvek obmedzení normálnej zjazdnosti, v okolí Važca sa miestami nachádza kašovitý sneh do 1 cm. Podobná je situácia aj na oravských úsekoch rýchlostnej cesty R3 v okolí Oravského Podzámku a Trstenej.

Väčšinou mokrá je aj cesta I. triedy v okolí Čadce, tunela Horelica a Kysuckého Lieskovca. Čerstvý kašovitý sneh do 2 cm sa miestami vyskytuje na vozovke prihraničného úseku Svrčinovec – Skalité a v súvislej vrstve na viacerých ďalších cestách II. a II. triedy kysuckého regiónu.

Žilina a jej okolie sa konečne dočkalo snehu. Bolo ho toľko, že cestári ho nestíhali odpratávať a najväčšiu pozornosť venovali úprave diaľnice D2 zo Žiliny na Bytču. Cesta zo Žiliny do Martina si však na ohŕňanie musela počkať.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Hlavné cestné ťahy I. triedy v Ružomberskom okrese sú tiež väčšinou mokré. Na liptovskej strane pod horským priechodom Donovaly sa miestami nachádza čerstvý sneh. Vozovky II. a III. triedy vrátane horských priechodov vo všetkých regiónoch severozápadného Slovenska pokrýva čerstvý kašovitý alebo utlačený sneh.

Žilina a jej okolie sa konečne dočkalo snehu. Bolo ho toľko, že cestári ho nestíhali odpratávať a najväčšiu pozornosť venovali úprave diaľnice D2 zo Žiliny na Bytču. Cesta zo Žiliny do Martina si však na ohŕňanie musela počkať.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Žilina a jej okolie sa konečne dočkalo snehu. Bolo ho toľko, že cestári ho nestíhali odpratávať a najväčšiu pozornosť venovali úprave diaľnice D2 zo Žiliny na Bytču. Cesta zo Žiliny do Martina si však na ohŕňanie musela počkať. Na snímke cesta za Žilinou smerom na Martin.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Cesty na východnom Slovensku sú napriek sneženiu zjazdné

Všetky cesty v Košickom aj Prešovskom kraji sú dnes napriek miestami hustému sneženiu zjazdné. Dispečingy Slovenskej správy ciest (SSC) nehlásia vážnejšie problémy.

Podľa hlásení sneží v okresoch Poprad, Svidník, Bardejov, Prešov, Stará Ľubovňa, Humenné, Rožňava, Košice-okolie. Dispečeri jednotlivých stredísk uvádzajú, že situácia je pod kontrolou.

Cestné sypače upravujú cesty najmä v okolí Vysokých Tatier, Bardejova, Uble, pri Štóse a tiež na Dobšinskom kopci.

Cesty prvej triedy sú väčšinou mokré, miestami je na nich kašovitý sneh. Cesty druhej a tretej triedy sú tiež zjazdné, nachádza sa na nich ujazdený sneh, miestami aj čerstvý do výšky dvoch centimetrov.