Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

V pondelok pozor na sneženie, snehové jazyky, záveje a poľadovicu

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú na západe krajiny a v južnej polovici stredného Slovenska.

Bratislava 13. januára (TASR) - Na viacerých miestach Slovenska bude v pondelok (14.1.) snežiť. Najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú na západe krajiny a v južnej polovici stredného Slovenska.

Pribudnúť by malo päť až 20 centimetrov snehu. TASR o tom informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

"Na náveterných, južne orientovaných svahoch pohorí v týchto lokalitách môže nasnežiť aj viac. K sneženiu sa v horských oblastiach, a aj na juhu západného a stredného Slovenska pridá vietor 20 až 30 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 50 km/h, pri ktorom sa budú tvoriť snehové jazyky alebo záveje," povedal meteorológ SHMÚ Norbert Polčák.

Dodal, že podvečer a v noci z pondelka na utorok bude sneženie v nižších polohách Slovenska väčšinou prechádzať do dažďa so snehom alebo do dažďa, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica.

SHMÚ zároveň vydal na pondelok výstrahy prvého stupňa pred snežením, tvorením snehových jazykov a závejov a pred poľadovicou. Výstrahy platia do utorka (15.1.). SHMÚ o nich informuje na svojej internetovej stránke.


Predpoveď počasia na pondelok:

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty -5 až -8 a najvyššie denné teploty -3 až 0 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty -6 až -11 a najvyššie denné teploty -5 až -1 stupeň Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty -6 až -10 a najvyššie denné teploty -5 až -1 stupeň Celzia.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -10 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota -5 stupňov Celzia.

Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -14 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota -4 stupne Celzia.

Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -15 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota -9 stupňov Celzia.