Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Hasiči dnes museli odčerpávať vodu i dvíhať z áut spadnuté stromy

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Hasiči majú plné ruky práce po vyčíňaní počasia, ktoré spôsobil príchod tlakovej níže. Na zásahoch ich bolo už 215.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Pre silný vietor a búrky dnes museli hasiči zasahovať na rôznych miestach Slovenska. Okolo obeda a popoludní dvíhali napríklad popadané stromy či odčerpávali vodu. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

"Spadnuté stromy na odparkovaných vozidlách odstraňovali hasiči na Myjave, v obciach Blesovce a Horné Obdokovce zase popadané stromy zasahovali do vozovky a ohrozovali občanov," priblížila Farkasová. V Partizánskom spadol strom na elektrické a rozhlasové káble.

Odčerpávať prebytočnú vodu hasiči museli v Košiciach na Blatnej ulici a v Handlovej, kde zaplavilo poštu. "V Trenčianskom kraji v obci Beluša zasahovali hasiči pri technickom zásahu, počas ktorého sa následkom silného vetra roztrhlo elektrické vedenie, ktoré svojim pádom poškodilo prípojku plynu," dodala Farkasová.

Popadané stromy a stĺpy, Slovenskom sa preháňal prudký vietor

V súvislosti s poveternostnou a búrkovou činnosťou zasahovalo na Slovensku od polnoci do dnešného rána až 215 hasičov. Najviac výjazdov zaznamenali príslušníci v Trnavskom kraji, kde boli na výjazd vyslaní až 36-krát. Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií v Trnave, Piešťanoch, Dunajskej Strede, Hlohovci a Holíči, v dvoch prípadoch zasahovali hasiči pri odtrhnutých strechách.

V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči 15–krát a to najmä v Bratislave na uliciach Galvaniho, Jiráskova, Seberíniho, Cesta Mládeže a Devínska cesta. Na týchto miestach odstraňovali popadané stromy z ciest, na Novohradskej ulici museli odstrániť spadnuté stromy z viacerých motorových vozidiel.

Hasiči z Nitrianskeho kraja boli počas noci vyslaní k 14 prípadom spadnutých stromov na cestné komunikácie, trenčianski hasiči zasahovali šesťkrát pri odstraňovaní spadnutých stromov a raz v prípade odčerpávania vody z predajne potravín v Myjave.

Hasiči v súvislosti s poveternostnou a búrkovou činnosťou momentálne zasahujú pri odstraňovaní spadnutých stromov v Myjave, v Bratislave pri Habánskom Mlyne, v Leviciach a v Trnave na Hospodárskej ulici.

Hasičov v okolí Starej Turej v noci a nadránom zamestnali popadané stromy a stĺpy


V súvislosti s prudkým vetrom a dažďom, ktoré sa prehnali okolím Starej Turej v utorok (21. 10.) v noci a dnes nadránom, absolvovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) päť výjazdov.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Mariána Petríka dvakrát zasahovali hasiči z Nového Mesta nad Váhom a trikrát z Myjavy. "Hasiči odstraňovali spadnuté stromy a stĺpy elektrického vedenia z cestných komunikácií," priblížil Petrík.

Ako informoval dispečing Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, popadané stromy a konáre komplikovali dopravu na ceste 2/581 medzi Myjavou a Starou Turou v lokalite Dubník a medzi Novým Mestom nad Váhom a Starou Turou. Hasiči odstraňovali následky prudkého vetra spoločne s pracovníkmi Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Následky prudkého vetra už odstraňovali bratislavskí hasiči



Bratislavskí hasiči dnes ráno zasahovali na štyroch miestach v rámci hlavného mesta, a to pri odstraňovaní následkov prudkého vetra.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Malaciek zasahovali na diaľnici D2 v smere do Bratislavy pri odpratávaní spadnutého stromu na ceste.

V noci nadnes vietor a dážď vyčíňali v celom Trnavskom kraji



V súvislosti s poveternostnou situáciou na území Trnavského kraja zasahovali hasiči v noci nadnes zhruba od 2. do 9. hodiny spolu 36-krát. Vo väčšine prípadov odstraňovali vyvrátené stromy alebo časti stromov z ciest, v jednom prípade zasahovali pri dopravnej nehode v obci Trakovice, keď osobný automobil narazil do vyvráteného stromu a v jednom prípade hasiči zasahovali pri strhnutej streche z rodinného domu v Hlohovci.

"Piešťanskí hasiči mali 14 zásahov, senickí a trnavskí po 7 a v Dunajskej Strede a Skalici po štyri zásahy," informoval dnes krajský hovorca hasičov v Trnave Tomáš Bílik. Ani v jednom prípade nebolo podľa neho zaznamenané zranenie civilných osôb. Na odstraňovanie následkov vetra bolo celkom nasadených 95 príslušníkov a 40 kusov hasičskej techniky.

Predpoveď počasia na sedem dní v sedemdesiatich slovenských mestách si môžete pozrieť TU.