Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

PRIPRAVTE SA: Bude pršať, snežiť, fúkať, môžu sa objaviť aj povodne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorológovia varaujú, v niektorých častiach krajiny by podľa nich mohlo napadnúť 15 až 25 cm nového snehu.

Bratislava 10. februára (TASR) - Na Slovensku bude dnes pršať, snežiť aj fúkať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústavy (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa. Varuje aj pred povodňami. Tie by hrozia na miestach, kde dlhšie prší.

Pršať má prevažne na juhu, juhovýchode a východe krajiny. Úhrn zrážok tam miestami môže dosiahnuť 30 až 50 mm.

Snežiť by malo prevažne v severnejších okresoch krajiny. V niektorých by mohlo napadnúť 15 až 25 cm nového snehu. V polohách nad 900 m ešte viac, 25 až 50 cm nového snehu.

Vietor potrápi zrejme celú krajinu. Na väčšine územia môže mať v nárazoch rýchlosť 18 až 22 m/s (60-80 km/h). Na hrebeňoch hôr môže fúkať nárazový vietor s rýchlosťou 26 až 32 m/s (90-120 km/h).

V severných okresoch, kde môže snežiť aj fúkať vietor, by si mali vodiči dávať pozor na snehové jazyky. Tvoriť sa môžu miestami na horských priesmykoch.

Pred povodňami varujú hydrometeorológovia napríklad v okolí Prievidze, Levíc, Banskej Bystrice, Lučenca, Rimavskej Soboty, Rožňavy, Košíc či Michaloviec. Pozor by si teda mali dávať okresy v okolí Hornej Nitry, Dolného a Horného Hronu, Ipľa, Slanej, Hornádu, Hnilca, Bodvy, Torysy, Bodrogu.

Pre tieto oblasti vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa. Ten upozorňuje na jav, "ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo, škody na majetku menšieho rozsahu". Podľa hydrometeorológov sa môže vyskytnúť aj niekoľkokrát do roka.

Popoludní sa lavínové nebezpečenstvo zvyšuje až na tretí stupeň

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách sa od nadmorskej výšky 1600 metrov nad morom lavínové nebezpečenstvo zvyšuje pre popoludňajšie hodiny až na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre je od 1300 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Zvlášť problematické sú vysokohorské žľaby a muldy, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. "Obzvlášť nebezpečné sú žľaby so severnou, severozápadnou, severovýchodnou a východnou orientáciou v Nízkych Tatrách, pre Vysoké a Západné Tatry najmä orientácie západné, juhozápadné, južné, juhovýchodné a východné, kde uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení," uviedol. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, môžu sa ale vyskytnúť spontánne splazy alebo malé lavíny z nového alebo naviateho snehu, prípadne tvrdých dosiek.

Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozmedzí od mínus siedmich do plus dvoch stupňov Celzia. Vietor juhozápadných smerov dosahoval miestami v nárazoch až 120 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín pripadlo v polohách nad 1600 metrov od päť do desať centimetrov nového vlhkého snehu, v najvyšších polohách Tatier suchého s pôsobením vetra, a to najmä na záveterne orientovaných svahoch. Snehová pokrývka je vplyvom vetra rozmiestnená veľmi nerovnomerne. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je stále vytvorená poľadovica, v stredných a nižších polohách vzniká hlavne ráno.

Sneh a dážď si vyžiadali vyššie výstrahy, v okrese Prievidza je najvyššia

Sneh a dážď si v niektorých slovenských okresoch vyžiadal výstrahu druhého stupňa. Vydal ju dnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na zvyšku územia platí výstraha prvého stupňa, a to nielen pre dážď a sneh, ale aj pre silný vietor. Pre okres Prievidza vydal SHMÚ najvyššiu výstrahu pre povodne z trvalých dažďov. V niekoľkých ďalších okresoch je výstraha druhého a prvého stupňa.

Dážď aj sneh potrápi okresy Banská Bystrica a Brezno. Pred snehom varujú v okresoch Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Prší vo Zvolene, Detve a Poltári. V polohách nad 900 m môže nasnežiť 30 až 50 cm nového snehu. Pri daždi očakávajú hydrometeorológovia miestami úhrn zrážok 45 až 55 mm.

Na zvyšku Slovenska môže napadať menej snehu aj úhrn zrážok môže byť nižší. Na takmer celom Slovensku zároveň môže fúkať silný nárazový vietor. Tam, kde zároveň padá sneh, sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje.

Hydrometeorológovia varujú aj pred povodňami, ktoré môžu vzniknúť z trvalých dažďov. Najvyšší, tretí výstražný stupeň vydal SHMÚ pre okres Prievidza na hornej Nitre. "Vzhľadom na súčasné a predpokladané zrážky očakávame v povodí hornej Nitry vzostupy vodných hladín a prekročenie vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informuje SHMÚ na svojom webe.

Výstrahu druhého stupňa vydal pre okresy Veľký Krtíš, Lučenec, ktoré sú na rieke Ipeľ, a pre okres Rimavská Sobota, kde je rieka Slaná. Pozor by si mali dávať aj ďalšie okresy v okolí hornej Nitry, dolného a horného Hronu, Ipľa, Slanej, Hornádu, Hnilca, Bodvy, Torysy, Bodrogu.