Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Počet akútnych respiračných ochorení aj chorých na chrípku klesol

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Bratislava 6. marca (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v desiatom kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 10,8 percenta. Lekári nahlásili 58.504 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Bratislavskom, najmenej v Banskobystrickom kraji.

Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali lekári v 6770 prípadoch. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 23,1 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najcitlivejšie na ochorenie boli deti do piatich rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v desiatom kalendárnom týždni hlásené spolu v 30 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 22 materských škôl a osem základných škôl. Z dôvodu zvýšeného výskytu ARO bol vydaný zákaz návštev vo viacerých nemocniciach a zariadeniach pre seniorov.

Hlásený bol jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI, a to u 69-ročného muža zo Žilinského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 24 prípadov SARI, z nich šiesti chorí zomreli.