Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Počet amnestovaných a prepustených odsúdených sa zvýšil

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

ZVJS však eviduje viac ako 1800 právoplatne odsúdených osôb, ktoré zatiaľ nenastúpili na výkon trestu.

Bratislava 20. januára (TASR) - Počet amnestovaných a právoplatne odsúdených a súdmi následne prepustených na slobodu sa aktuálne na Slovensku zvýšil na 770 osôb. TASR o tom informoval vedúci sekretariátu generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

V súčasnosti klesla celková naplnenosť ústavov na výkon trestu odňatia slobody a ústavov na výkon väzby na 93 percent. Predtým bola viac ako 100 percent. V 18 slovenských ústavoch sa nachádza teraz 68 percent obvinených a 98,7 percenta právoplatne odsúdených.

ZVJS však eviduje viac ako 1800 právoplatne odsúdených osôb, ktoré zatiaľ nenastúpili na výkon trestu. U niektorých z nich sa budú ich tresty v rámci amnestie posudzovať príslušnými súdmi. To znamená, že počet prepustených, na ktorých sa vzťahovala amnestia sa môže ešte zvýšiť. Obvinených bolo koncom minulého týždňa 1301 osôb a právoplatne odsúdených 8819.

Amnestia v Českej republike sa vzťahovala až na 6330 osôb. Z toho bolo 161 slovenských občanov a celkovo 305 cudzích štátnych príslušníkov.