Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Počet cudzincov v slovenských väzniciach mierne narástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V máji tohto roku sa v slovenských väzeniach nachádzalo 217 cudzincov. Z nich bolo 143 právoplatne odsúdených a 74 obvinených.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Počet právoplatne odsúdených a obvinených cudzincov v slovenských väzniciach za posledné roky mierne narástol. V minulom roku sa v slovenských ústavoch nachádzalo 211 cudzích štátnych príslušníkov. Napríklad v roku 2013 ich bolo 188 a v roku 2014 len 177. Vyplýva to z ročenky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

K dnešnému dňu sa v slovenských väzniciach nachádzalo 227 odsúdených a obvinených cudzincov. Najviac - 47 z nich bolo z Česka. Nasledujú Rumuni v počte 21 a občania Maďarska v počte 20. TASR o tom dnes informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

"Mladiství, ženy, cudzinci a osoby bez štátnej príslušnosti vo výkone väzby alebo výkone trestu odňatia slobody tvoria osobitnú kategóriu obvinených a odsúdených, pri ktorých sa prihliada najmä na ich psychické, fyziologické, vekové, etnické a národnostné osobitosti. Vzhľadom na uvedené majú cudzí štátni príslušníci okrem práv ostatných väznených osôb napríklad právo obracať sa na diplomatickú misiu alebo konzulárny úrad štátu, ktorého sú občanmi," uviedol Baláž.

Zároveň majú právo na prijatie návštevy - predstaviteľov tohto orgánu, počas ktorej môže byť odovzdaná denná tlač, časopisy alebo knihy. Cudzincom rovnakej národnosti alebo hovoriacim rovnakým alebo podobným jazykom sa spravidla umožní byť spoločne ubytovaní a aby mohli spolu komunikovať v jazyku, ktorý ovládajú.

"Taktiež pri stravovaní väznených osôb sa prihliada aj na kultúrne a náboženské tradície obvinených, pričom väznená osoba môže požiadať aj o bezmäsitú stravu alebo stravu s vylúčením bravčového mäsa. Pokiaľ ide o duchovnú a pastoračnú službu väzneným osobám, táto sa organizovane poskytuje len pri štátom registrovaných cirkvách a náboženských spoločnostiach. V prípade ostatných náboženstiev môže väznená osoba vykonávať príslušné aktivity len individuálne v čase osobného voľna, pokiaľ tieto nie sú v rozpore s účelom výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody," dodal Baláž.

Aktuálne sa v slovenských väzniciach dovedna vo výkone väzby nachádza 1410 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8927 odsúdených.