Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počet kandidátov sa do volieb môže znížiť, už skončili piati

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Jednotliví kandidáti sa môžu kandidatúry vzdať, byť odvolaní alebo môže z volebného boja odstúpiť aj celá strana, hnutie či koalícia.

Bratislava 14. januára (TASR) - Počet uchádzačov o kreslo poslanca Národnej rady SR sa do 5. marca, kedy budeme voliť, môže zmeniť. Jednotliví kandidáti sa totiž môžu kandidatúry vzdať, byť odvolaní alebo môže z volebného boja odstúpiť aj celá strana, hnutie či koalícia. Urobiť tak podľa zákona môžu najneskôr do 48 hodín pred začatím volieb.

Niektorí kandidáti a strany už podľa webstránky ministerstva vnútra toto právo využili. Kandidatúry sa vzdala Katarína Košárová, ktorá bola 93. na listine strany TIP. Rovnako odstúpila Valéria Petrovská, kandidovala za Komunistickú stranu Slovenska na 71. mieste. Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko odvolala kandidatúru Miroslava Šimeka, ktorého mala strana na 130. priečke. Rovnako postupovala Priama demokracia v prípade Juraja Chlebíka (60. miesto) a parlamentná SaS.

Liberáli odvolali kandidatúru Michala Alberta, ktorý mal na listine 140. priečku. Ide o človeka, ktorý šéfoval časopisu Náš kraj v Banskobystrickom kraji a pracoval pre úrad šéfa kraja Mariana Kotlebu. Strana SaS uviedla, že sa na jej kandidátku dostal pre technickú chybu. Liberálom sa predstavil len ako spisovateľ a nepriznal prácu pre Náš kraj a Kotlebu.

O mandát poslanca Národnej rady SR sa v tohtoročných marcových voľbách pôvodne uchádzalo 2914 kandidátov. Po týchto odchodoch ich je 2909. Na zaregistrovaných kandidačných listinách však mená odvolaných kandidátov, alebo tých, čo sa vzdali, figurujú. "Ak sa kandidát vzdal alebo bol odvolaný po zaregistrovaní kandidačnej listiny, zostávajú údaje o ňom na kandidačnej listine, ale pri prideľovaní mandátov sa na neho neprihliada," upozorňuje ministerstvo vnútra.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Pôjde v poradí o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Hlasovať môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania najmenej 18 rokov. Kandiduje 23 politických strán, hnutí a koalícií.