Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Počet nehôd na železničných priecestiach v roku 2016 klesol o tretinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

ŽSR zaznamenali historicky najnižšie číslo v počte nehôd, ako aj v počte obetí, ktoré si nehody vyžiadali. V roku 2016 sa stalo 38 nehôd na priecestiach, pri ktorých zahynulo šesť ľudí.

Bratislava 10. januára (TASR) - Počet nehôd na železničných priecestiach v roku 2016 klesol o tretinu, pričom o takmer dve tretiny bolo aj menej obetí. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

"ŽSR zaznamenali historicky najnižšie číslo v počte nehôd, ako aj v počte obetí, ktoré si nehody vyžiadali. V roku 2016 sa stalo 38 nehôd na priecestiach, pri ktorých zahynulo šesť ľudí a ťažko sa zranilo desať. Pre porovnanie, oproti roku 2015 bolo zaznamenaných o 17 nehôd menej, počet usmrtených klesol zo 14 na šesť osôb a počet ťažko zranených z 12 na desať osôb," uviedla Pavliková.

Podľa nej ide o najnižší počet nehôd za posledných 16 rokov – v porovnaní s uplynulými rokmi klesol počet nehôd približne o 30 percent a počet obetí klesol až o 57 percent.

"Čísla sú veľmi potešujúce, dôležité je ich však udržať na tejto, alebo aj nižšej úrovni aj do budúcnosti. Aj napriek zníženému počtu nehôd neustále apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli mimoriadne pozorní, ohľaduplní, nepodceňovali možné nebezpečenstvo a dôrazne dodržiavali zákon o premávke na pozemných komunikáciách, pretože zrážky s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha môže byť niekoľko sto metrov, mávajú fatálne následky," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Pavliková upozornila i na pretrvávajúci paradox, že na zabezpečených železničných priecestiach stále dochádza k väčšiemu počtu nehôd ako na nezabezpečených priecestiach. "Konkrétne na zabezpečených priecestiach došlo k 28 nehodám, čo je takmer 74 percent zo všetkých nehôd," zdôraznila.

V prípade nehody v blízkosti, alebo priamo na železničnom priecestí vyzýva jej svedkov, aby okamžite zavolali na linku integrovaného záchranného systému 112 a nadiktovali jedinečné identifikačné číslo priecestia (JIČ). "Tak môžu záchranné zložky a železničiari okamžite zistiť miesto nehody, rýchlo zasiahnuť a v prípade bezprostredného ohrozenia až zastaviť železničnú dopravu," konštatovala.