Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Učitelia: Vláda nám dáva nové sľuby bez splnenia starých záväzkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Aktivisti premiéra opätovne skritizovali za to, akým spôsobom prezentuje počty zapojených škôl do štrajku.

Bratislava 4. februára (TASR) - Od vlády síce počuť nové sľuby, avšak staré záväzky, ktoré mala realizovať, ostávajú nesplnené. Na dnešnom brífingu v Bratislave to vyhlásili predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí tak reagovali na stredajšie (3.2.) vyhlásenia predsedu vlády SR Roberta Fica Smer-SD).

Štrajkujúci učitelia pritom poukázali na to, že vláda nesplnila uznesenie Národnej rady SR z decembra 2012, ktorým parlament ju zaviazal vypracovať správu o stave školstva s návrhom systémových riešení. "Vláda správu prijala, aj s popísaním stavu a problémov a aj s návrhmi opatrení na nápravu, no do dnešného dňa ich neriešila," zdôraznil Branislav Kočan z ISU. "Skôr, ako sa teda budeme rozprávať o nových koncepciách, memorandách, národných programoch, boli by sme radi, keby vláda splnila domácu úlohu, ktorú dostala na základe štrajkových udalostí v roku 2012," vyhlásil. Podľa jeho slov sa súčasný stav dá parafrázovať tak, že vláda si neurobila domácu úlohu, má z nej nedostatočnú, no chce ukončiť ročník. "To sa však v školstve nedá," upozornil.

Podľa Jany Ftáčnik Pastorkovej z ISU vláda naďalej ignoruje požiadavky učiteľov a chýba jej vôľa vyjsť učiteľom v ústrety. "Vidíme, že tie požiadavky sú realizovateľné už teraz, ak sa aj v rezorte dokáže nájsť 20 miliónov na pokračovanie kontroverznej Planéty vedomostí či na dotácie pre vysoké školy, ktoré strácajú akreditáciu, našli by sa aj peniaze na naše požiadavky," vyhlásila.

Aktivisti premiéra opätovne skritizovali za to, akým spôsobom prezentuje počty zapojených škôl do štrajku a to, že medzi takéto školy ráta len tie, ktoré boli zatvorené. "Podľa našich informácií sa do štrajku zapojilo už 17 percent všetkých učiteľov z 15 percent škôl," upozornil Vladimír Crmoman z ISU.

Na otázku, dokedy bude štrajk pokračovať, Crmoman uviedol, že situáciu každodenne vyhodnocujú. Upozornil tiež na to, že neustále sa do štrajku zapájajú nové školy a zvyšuje sa i podpora verejnosti. "Aj preto sme sa rozhodli uskutočniť v stredu 10. februára o 17.00 h veľké zhromaždenie na Námestí SNP v Bratislave," informoval Crmoman.

Premiér Robert Fico v stredu (3.2.) vyhlásil, že ak bude mať Smer-SD vládny mandát aj po 5. marci, bude pokračovať vo zvyšovaní učiteľských platov. Naznačil, že zdroje umožnia minimálne 25-percentné navýšenie učiteľských platov v ďalšom volebnom období. Avizoval tiež ochotu s učiteľmi rokovať o tom, čo by všetko mohlo byť v národnom vzdelávacom programe. Toto všetko sa podľa jeho slov dá a vláda je na takéto rokovanie pripravená. "Nie je však možné, po tom všetkom, čo sa udialo, do 5. marca prijímať rozhodnutia finančného charakteru," dodal Fico.

Počet zatvorených škôl opäť mierne klesol, informuje ministerstvo

Počet zapojených škôl do štrajku sa opäť znížil, hoci už v miernejšom tempe ako v stredu. Menej je ich napríklad v Bratislavskom, Trnavskom či Košickom kraji. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Údaje mu k dnešnej 10. hodine zaslali okresné úrady.

"V Prešovskom kraji sa naopak do štrajku zapojila jedna škola, rovnako aj v Nitrianskom kraji, hoci včera sa tu už neštrajkovalo," dodala.

Zatvorené nie je ani jedno percento slovenských škôl. Z celkového počtu 6724 ich neučí 43, čo je 0,64 percent.

Minister školstva Juraj Draxler poďakoval všetkým učiteľom, ktorí naďalej vzdelávajú svojich žiakov.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.