Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Pochod pred Ústavný súd SR má podporiť dvojaké občianstvo

Foto: TASR/František Iván

Podľa zákona občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo dňom, ktorým dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo.

Košice 28. augusta (TASR) - Pochod pred budovu Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach organizujú na 1. septembra členovia pracovnej skupiny za znovuzavedenie dvojakého občianstva. Podľa organizátorov by ÚS "nemal meškať s vyslovením protiústavnosti novely zákona o štátnom občianstve".

Odporcovia novely prijatej v roku 2010 poukazujú na to, že na jej základe prišlo o štátne občianstvo SR doposiaľ takmer 300 občanov, z toho viacerí proti svojej vôli. Argumentujú pritom, že základné ustanovenia ústavy jasne konštatujú, že "nikomu nemožno odňať štátne občianstvo SR proti jeho vôli".

Sprievod sa začne na Deň Ústavy SR o 14.30 h spred Dómu svätej Alžbety a cez Hlavnú ulicu povedie k budove Ústavného súdu. O 15.00 h sa tam začne "tiché, dôstojné zhromaždenie". Organizátori vyzývajú účastníkov, aby si nepriniesli so sebou vlajky, logá alebo transparenty politických strán a organizácií a neboli v uniforme. TASR o tom informoval člen pracovnej skupiny za znovuzavedenie dvojakého občianstva László Gubík.

Podľa zákona občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo dňom, ktorým dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo. Kabinet premiéra Roberta Fica ním v máji 2010 reagoval na maďarský zákon, ktorý zjednodušil udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.