Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

POČIATEK: Všetky čierne stavby definitívne vyriešime do roku 2024

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek Foto: TASR/Martin Baumann

Platí pre ne totiž prechodné obdobie 8 rokov od účinnosti nového stavebného zákona v roku 2016.

Bratislava 27. mája (TASR) – Nové prísnejšie pravidlá riešenia nepovolených stavieb na Slovensku sa budú na dnes existujúce čierne stavby vzťahovať až v roku 2024. Platí pre ne totiž prechodné obdobie 8 rokov od účinnosti nového stavebného zákona v roku 2016. Uviedol to minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD) po rokovaní vlády SR, ktorá dnes právnu normu schválila.

"Treba pamätať, že je tu nejaká história a ťahajú sa tu čierne stavby aj z histórie. Je preto nutné stanoviť prechodné obdobie. Hraničná doba je rok 2024, dokedy sa musia vyriešiť definitívne všetky čierne stavby. Dôležitejšie pre mňa je, že po 40 rokoch sme nabrali odvahu napísať nový zákon, ktorý prináša v tomto zmysle úplne jasnú a precíznu reguláciu. Do budúcna už čierne stavby naozaj vznikať nebudú a zmiznú," zdôraznil Počiatek.

Po novom už nebude existovať inštitút dodatočného povolenia stavby. To znamená, že ak niekto začne stavať v rozpore so zákonom, napríklad bez stavebného povolenia, príde mu výzva na zastavenie stavby. Zvyšujú sa aj sankcie a rozširuje penalizácia zúčastnených. "Dokonca sa môže stať aj firme, ktorá vedome vykonávala práce na čiernej stavbe, že aj tá bude penalizovaná. Oveľa väčšia zodpovednosť všetkých zúčastnených bude zavedená," upozornil minister.

V prípade, že stavebný úrad vydá rozhodnutie o odstránení stavby, stavebník bude navyše musieť zaplatiť sankciu. Ak ju nezaplatí, neprestane stavať alebo stavbu neodstráni, nastúpi exekúcia. "Vždy bol problém pri odstraňovaní čiernych stavieb s tým, kto to zafinancuje. Teraz sa to bremeno prenesie na toho, kto poruší zákon. Bude to musieť zaplatiť z vlastných zdrojov. To si každý veľmi dobre rozmyslí," domnieva sa Počiatek.

Ministerstvo sa podľa jeho slov snažilo pripraviť zákon, ktorý nie je politický. "Stavebný zákon nemá byť vôbec politický zákon. Je to servisný zákon, ktorý má slúžiť ľuďom. Príprava trvala tri roky, zúčastnili sa na nej všetky dotknuté inštitúcie a organizácie a naozaj sme sa snažili hľadať konsenzus, čo je niekedy veľmi ťažké, pretože vždy sú protichodné záujmy," opísal Počiatek. Avizoval, že ak poslanci v parlamente začnú zákon "deštruovať", legislatívny proces preruší.