Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Počty prvých tried v stredných školách bude určovať vzorec

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto TASR

Ministerstvo školstva odhaduje, že stredné školy by ešte v rámci tohtoročných prijímačiek zvládli prijať do prvých ročníkov viac ako 25.000 žiakov.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Žiakov, ktorí končia v základných školách, je o niekoľko tisíc menej ako počet ponúkaných miest v stredných školách. Ministerstvo školstva preto pripravilo vzorec, podľa ktorého budú samosprávy určovať, koľko prvých ročníkov v stredných školách otvoria.

"Aby pri stanovovaní počtov tried prvého ročníka stredných škôl, ktoré realizujú samosprávne kraje prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia, nedochádzalo k prekračovaniu plánovaného počtu žiakov prvého ročníka stredných škôl oproti skutočnému počtu žiakov posledného ročníka základných škôl, určilo MŠVVaŠ SR po prvý raz vzorec," uviedol rezort školstva. Má ísť o násobok predpokladaného počtu žiakov posledného ročníka základných škôl pre určovanie počtu tried prvého ročníka stredných škôl v dennej forme štúdia. Opatrenia sa dotknú už budúcoročného prijímacieho konania.

Ministerstvo školstva odhaduje, že stredné školy by ešte v rámci tohtoročných prijímačiek zvládli prijať do prvých ročníkov viac ako 25.000 žiakov. "Školy plánovali prijať v tomto školskom roku 73.733 žiakov, pričom celkový počet žiakov končiacich ZŠ vrátane tých, ktorí nepokračujú v štúdiu ďalej, je 48.137. Tento rozdiel predstavuje orientačne voľné neobsadené miesta," uviedol pre TASR rezort školstva.

Tento rok pred druhým kolom prijímačiek najviac voľných miest hlásili stredné odborné školy, gymnáziá či stredné odborné školy obchodu a služieb.