Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Smer v stredu nestihol odvolať podpredsedu parlamentu J. Figeľa

Na snímke premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie po skončení 157. mimoriadnej schôdze vlády v Bratislave 14. apríla 2015 Foto: TASR/Martin Baumann

S odvolávaním bude Smer-SD pokračovať zajtra ráno.

Bratislava 15. apríla (TASR/Teraz.sk) - Vládnemu Smeru-SD sa zatiaľ šéfa KDH Jána Figeľa nepodarilo odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Návrh bol podaný dnes podvečer. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) najskôr avizoval, že to urobí, až keď skončí diskusia k skrátenému legislatívnemu konaniu o zmenách v reštrukturalizáciách. Napokon postupoval inak.

Diskusia k návrhu na odvolanie Figeľa sa začala pred 20.00 h. Prihlásilo sa do nej asi 15 rečníkov, najmä z radov opozície. Väčšina poslancov sa postavila za Figeľa. KDH, OĽaNO a Most-Híd avizovali, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, stiahnu svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente.

Prakticky to znamená, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru-SD, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia sa má na protest vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa má vzdať funkcie rómskeho splnomocnenca vlády. "A vládnite si sami až do volieb," odkázal líder OĽaNO Igor Matovič.

Opoziční poslanci označujú zámer Smeru-SD odvolať Figeľa za pokus potrestať človeka, ktorý chcel štátu na diaľniciach ušetriť peniaze. Podľa opozície prekazil Figeľ ako minister dopravy megakšeft s diaľnicami, ktorý si ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) pripravovala.

Smer-SD chce Figeľa odvolať preto, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.



Figeľovo odvolanie mal na stole už aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Keďže opozícia odišla a Smeru-SD chýbal jeden poslanec, výbor nebol uznášaniaschopný. "Argumenty Smeru-SD sú trápne. Odvolať ho za niečo, čo s výkonom jeho funkcie vôbec nesúvisí, to je mocenský ťah, ktorý je v politike prípustný, ale je hanebný. Je to precedens, ktorý nemá obdobu v slovenskom parlamentarizme. Jána Figeľa ste zvolili dobrovoľne a slobodne do funkcie podpredsedu, hoci ste o ňom všetko vedeli," odkázal na výbore poslancom Smeru-SD ešte pred odchodom Pavol Hrušovský (KDH).

Anton Martvoň (Smer-SD) mu oponoval, že jeho strana už v roku 2011 upozorňovala na dôsledky Figeľových zmlúv, že nebudú vyplatení subdodávatelia Váhostavu-SK. "Napriek tomu tú zmluvu pán Figeľ podpísal a keď sa stal podpredsedom NR SR, krivo obvinil Smer-SD, že za to môže. Lepšie vyvodiť zodpovednosť za túto kauzu nemožno," myslí si.

"Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má Smer-SD morálne právo.



"Robert Fico je, bol a bude obyčajný boľševik," tvrdí šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Ak Smer-SD odvolá Figeľa z funkcie, poslanci KDH sa vzdajú funkcií šéfov a podpredsedov parlamentných výborov. KDH navrhuje Smeru-SD, aby "ovládla celý parlament".



Podľa jeho slov je potrebné trestne stíhať konateľov firiem, ktorí vedeli, že ponúkli príliš nízke ceny, postihnúť majiteľov firmy, ale aj tých, čo to spôsobili. "Ján Figeľ hneď po svojom nástupe na ministerstvo vyplatil 20 miliónov eur spoločnosti Skanska za tunel Sitina. My sme to vyplatiť odmietli. Aká bola provízia pána Figeľa, ak to vyplatil bez súdneho rozhodnutia?" pýtal sa Fico.



Figeľ ešte v utorok sám odstúpiť odmietol a povedal, že premiér Fico aj šéf Váhostavu-SK Juraj Široký ho môžu vyzývať na odstúpenie aj nechať odvolať, ale ústa mu nezavrú. "Nezavrú ich pre svedectvo o pravde. Ak by mal niekto odísť z politicko-ekonomického ihriska, sú to páni Fico a Široký," odkázal.



Predseda kresťanských demokratov odmietol tvrdenie premiéra, že ako minister dopravy marketingovo tlačil ceny za výstavbu diaľnic nadol, čo spôsobilo aktuálnu kauzu Váhostav-SK. "Je to smiešne, krivé a nepravdivé. Nikoho som nenútil, ale rešpektoval som zákon. Bolo to obdobie férových a transparentných súťaží, vysúťažené výsledky zodpovedali európskym pomerom," uistil.

Podľa Figeľa nejde o prvý prípad, kedy ho Robert Fico ohovára a osočuje. "Aký človek, taká reč. Každý zo seba dáva len to, čo v sebe má. Je mi skôr ľúto, že takto osočuje jedného z kolegov v parlamente," dodal.

Post podpredsedu NR SR má zostať opozícii. KDH avizovalo, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, nikoho ďalšieho do tejto funkcie hnutie nenavrhne. Kresťanskí demokrati sa zároveň vzdajú postov predsedov a podpredsedov vo všetkých parlamentných výboroch.

Poslanci sa dohodli, že dnes budú rokovať do 22.00 h. Do tohto času nestihli vystúpiť všetci prihlásení rečníci. Jedenásti čakatelia si musia počkať do štvrtka rána (16.4.). Diskutovať začnú o 9.00 h. Keď ukončia rokovanie o Figeľovi, mali by tajne hlasovať o jeho odvolaní. Následne by sa mali vrátiť k zmenám v reštrukturalizáciách, ktoré navrhuje vláda prijať v zrýchlenom režime.