Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Podľa Gubíka je riešenie pre Maďarov bez občianstva SR, zrušiť zákon

Vyhlásil to dnes v Budapešti na tlačovej besede spolku Rady pre ľudskú dôstojnosť László Gubík, ktorí je jedným z tých, ktorí prišli o slovenské občianstvo.

Budapešť 9. mája (TASR) – Pre Maďarov žijúcich na Slovensku, ktorí prišli o slovenské občianstvo kvôli prijatiu maďarského, je jediným riešením zrušenie príslušného zákona. Vyhlásil to dnes v Budapešti na tlačovej besede spolku Rady pre ľudskú dôstojnosť László Gubík, ktorí je jedným z tých, ktorí prišli o slovenské občianstvo.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Gubík povedal, že títo príslušníci maďarskej menšiny stratou občianstva prišli o trvalé bydlisko aj volebné právo a žijú v právnom vákuu.

Predseda rady Zoltán Lomnici – bývalý predseda Najvyššieho súdu Maďarska – informoval, že viacerí Maďari žijúci na Slovensku sa obracajú kvôli strate občianstva na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Rada im podľa jeho slov poskytne všetku pomoc, paralelne však zvažuje aj možnosť, aby ako súkromná osoba iniciovala proces voči Slovensku. Štrasburský proces iniciovaný Maďarmi, ktorí o občianstvo prišli, totiž nemôže viesť k zrušeniu zákona, čo by bolo vlastne cieľom, zdôraznil.

Lomnici pripomenul, že rada zabezpečí bezplatné právne zastupovanie ôsmich Maďarov žijúcich na Slovensku, ktorí prišli o slovenské občianstvo.