Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Podľa J. Kollára, nápady Smeru môžu demontovať trhovú ekonomiku

Jozef Kollár Foto: TASR/Štefan Puškáš

J. Kollár v tejto súvislosti upozornil, že Ústavný súd (ÚS) SR v minulosti napadol len znenie legislatívy, nespochybnil však myšlienku zákazu zisku ako takú.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Pri príprave programu novej vlády sa opäť objavujú staré pokušenia a nápady Smeru-SD, ktoré môžu postupne viesť k demontáži trhovej ekonomiky na Slovensku. Myslí si poslanec opozičnej SaS Jozef Kollár. Ako príklad uviedol pripravovaný zákaz tvorby zisku zdravotných poisťovní, uvažované vyššie zdanenie osobitných sektorov či reguláciu cien.

Po parlamentných voľbách sa podľa neho odkrývajú skutočné názory jedinej vládnej strany, ktoré sa snaží navonok zakrývať zmeneným spôsobom komunikácie. "Desím a bojím sa, aj v súvislosti so zákazom ziskov zdravotných poisťovní, že ide iba o nejakú novú fasádu, za ktorou sa skrýva ten istý Robert Fico a tie isté pokušenia a nápady. Obávam sa, že sa blížime krok za krokom k demontáži trhovej ekonomiky a stále bližšie sme k centrálne riadenej ekonomike," vystríhal Kollár v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

Nový minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) však zdôraznil, že pripravovaný opätovný zákaz zisku zdravotných poisťovní sa zrealizuje tak, aby bol v súlade s ústavou. "Nechceme sa pustiť cestou spochybňovania akéhokoľvek kroku. Nebude to zrejme za mesiac ani za dva, takýto typ legislatívy treba detailne pripraviť," zdôraznil s tým, že bude možno potrebné prizvať aj ľudí, ktorí majú skúsenosti z vedenia arbitráží.

V tejto súvislosti upozornil, že Ústavný súd (ÚS) SR v minulosti napadol len znenie legislatívy, nespochybnil však myšlienku zákazu zisku ako takú. Smer-SD má teraz na výber dve možnosti. "Ísť podobnou cestou ako predtým, teda zákaz tvorby zisku, alebo formou zdanenia," priblížil Kažimír. Ako precedens pripomenul osobitné 80-% zdanenie nevyužitých emisných povoleniek slovenských firiem, ktoré zaviedla predchádzajúca vláda.