Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Podľa Martina Fedora je návrh Bielej knihy obrany nerealistický

Martin Fedor Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Exminister obrany za SDKÚ-DS návrhu vyčíta aj nedostatočnú konkrétnosť. Navyše je podľa neho ekonomicky nereálny.

Bratislava 14. februára (TASR) - Návrh Bielej knihy obrany, ktorú tento týždeň predstavilo Ministerstvo obrany (MO) SR, je málo konkrétny a ekonomicky nerealistický. Zaostávajúca modernizácia slovenskej armády, ktorú tento materiál popisuje, je len vizitkou vládneho Smeru-SD zodpovedného za tento stav. Tvrdí to exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS).

"Problémy, ktoré mala armáda pred siedmimi rokmi, kedy sa Smer po prvý raz ujal vedenia rezortu obrany, sú v Bielej knihe obrany opísané úplne rovnako, to znamená, akoby sme sa za tie roky nepohli z miesta," podotýka podpredseda SDKÚ-DS.

Poukazuje pritom aj na odlišnosti v materiáloch, ktoré vypracovalo ministerstvo pod vedením Martina Glváča (Smer-SD) a exministra Ľubomíra Galka (SaS). V strategickom hodnotení obrany sa pred rokom tvrdilo, že bez zásadného zvýšenia zdrojov by muselo Slovensko redukovať niektoré spôsobilosti a zariadenia, aby mohli ozbrojené sily plniť najdôležitejšie úlohy. Galko navyše hovoril o potrebe investovať 3,3 miliardy eur v priebehu desiatich rokov na modernizáciu vojenskej techniky. "Návrh Bielej knihy obrany sa však nezaoberá redukciou kapacít a spôsobilostí ozbrojených síl a obchádza otázku výšky nevyhnutných nákladov na modernizáciu armády do roku 2024," poukazuje Fedor. Materiál podľa neho iba odkladá riešenie viacerých vážnych otázok na neskoršie obdobie.

Z Bielej knihy obrany okrem iného vyplýva, že ozbrojené sily majú v súčasnosti viac ako 70 percent pozemnej výzbroje a techniky po svojej životnosti. Interoperabilita slovenskej armády podľa noriem NATO dosahuje iba 54 percent, čo značne limituje jej schopnosť spoločného pôsobenia v operáciách aliancie. Ministerstvo v tomto materiáli navrhuje situáciu riešiť v dvoch fázach. V prvej sa zaväzuje do roku 2016 vyzbrojiť jeden prápor pozemných síl viacúčelovými taktickými vozidlami a doplniť ho výzbrojou, technikou a materiálom podľa požiadaviek ozbrojených síl. Ďalšie kroky sú naplánované na obdobie do roku 2024.