Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Podľa premiéra by predaj aktív stačil na vyvlastnenie ZP i nemocnicu

Robert Fico. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Robert Fico so myslí, že predaj neužitočných aktív by znamenal viac peňazí, než by bolo potrebné na vyvlastnenie zdravotných poisťovní. Zo zbytku by podľa neho bolo možné postaviť modernú nemocnicu.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Predaj "nepodstatných a nedôležitých" štátnych aktív, z ktorých Slovensko prakticky nemá žiadne výhody, zabezpečí krajine viac financií, než je potrebné na vyvlastnenie dvoch súkromných zdravotných poisťovní (ZP). V relácii televízie TA3 Téma dňa to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) na margo vládneho zámeru vytvoriť systém jednej štátnej ZP.

"My dnes máme jeden návrh, na ktorom pracujeme, ktorý ukazuje, že pri predaji týchto aktív môžeme získať násobok toho, čo bude potrebné na vyvlastnenie dvoch súkromných ZP. Ja si dokonca myslím, že ešte budeme mať aj peniaze na postavenie úplne novej, absolútne modernej fakultnej nemocnice v Bratislave. Musíme totiž vytvoriť na Slovensku jednu perfektnú koncovú nemocnicu, kde by mohli skončiť všetci ľudia s vážnymi problémami," priblížil šéf vládneho kabinetu.

Fico si pritom myslí, že štát by sa nemal báť vo vzťahu k súkromným zdravotným poisťovniam siahnuť po krajnom riešení, ktorým by bolo ich vyvlastnenie. Pripomenul, že možnosť takéhoto postupu je zakotvená v ústave všetkých členských krajín EÚ a tento inštitút má zaručiť, aby štát pri významných projektoch nezlyhal pre neochotu jednotlivcov ustúpiť. "Preto sa my vôbec nebojíme toho, že by sme v prípade ZP išli proti niečomu, čo nie je v Európe typické. Len sme (na Slovensku) citliví, lebo sme len 23 rokov od roku 1989 a myslíme si, že takéto veci by sa nemali diať," podotkol líder sociálnych demokratov.