Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Podľa prieskumu IVO veria ľudia Ficovej vláde viac ako Radičovej

Stranícky kolegovia vyhadzujú nad seba predsedu SMERu-SD Roberta Fica Foto: TASR/Martin Baumann

Parlamentné voľby podľa výsledkov prieskumu neovplyvnili zásadným spôsobom nazeranie verejnosti na inštitúciu prezidenta.

Bratislava 13. júla (TASR) - Ľudia veria viac súčasnej vláde Roberta Fica (Smer-SD), ako tej minulej. Platí to aj pre Národnú radu SR. Dôveryhodnosť k týmto inštitúciám stúpla po voľbách 2012. Vyplýva to z júnového prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý zabezpečila agentúra Focus na vzorke 1026 plnoletých obyvateľov SR.

Zatiaľ čo na jeseň 2011 verilo vláde len 29 percent Slovákov, v súčasnosti jej dôveruje 44 percent. Podobne je to s Národnou radou SR. Jej dôveryhodnosť po voľbách stúpla z pôvodných 31 percent na 42 percent. "Súčasná vláda Roberta Fica sa môže oprieť o širšiu dôveru verejnosti, ako vláda Ivety Radičovej," konštatujú experti IVO.

Parlamentné voľby podľa výsledkov prieskumu neovplyvnili zásadným spôsobom nazeranie verejnosti na inštitúciu prezidenta. Úradu Ivana Gašparoviča síce verí menej ľudí, ako pri jeho prvom zvolení za prezidenta SR v roku 2004, ale predsa je jedinou vrcholovou inštitúciou, ktorá si v júni 2012 zachovala dôveru väčšiny občanov (61 percent).

"To vyplýva aj zo skutočnosti, že dôvera k prezidentovi nie je taká stranícky polarizovaná, ako dôvera k vláde či Národnej rade," tvrdia experti IVO. Z prieskumu tiež vyplynulo, že ľudia o čosi viac veria aj Ústavnému súdu SR. V októbri 2011 mu dôverovalo 37 percent Slovákov, v júni 43 percent.