Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Podľa Roberta Fica výsledky volieb prinesú patovú situáciu

Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke vľavo predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico prichádza do volebnej centrály strany počas volebnej noci. Za ním podpredseda strany Robert Kaliňák. Foto: TASR/Martin Baumann

Do centrály na Súmračnej ulici v Bratislave prišiel spoločne s podpredsedom strany Robertom Kaliňákom niečo pred 21.45 hodinou.

Bratislava 5. marca (TASR) - Pätovú situáciu po sčítaní hlasov v sobotňajších parlamentných voľbách očakáva predseda Smeru-SD Robert Fico. "Veľký "mišmaš" a obrovský počet politických strán v parlamente, to je môj odhad," uviedol po príchode novinárom. Na otázku, ako dopadne Smer-SD, reagoval "uvidíme".

Do centrály na Súmračnej ulici v Bratislave prišiel spoločne s podpredsedom strany Robertom Kaliňákom niečo pred 21.45 hodinou.

Šéf volebnej kampane Marek Maďarič očakáva napätie do posledného sčítaného hlasu a viacero prekvapení. "Napríklad v tom, kto každý sa nakoniec dostane alebo nedostane do parlamentu. Viac som už v krištáľovej guli nevidel," podotkol. Rovnako je podľa neho veľmi pravdepodobné, že v národnej rade bude viacej ako päť politických strán a volebnú účasť odhaduje nad 60 percent.

Na otázku, čo v prípade, ak sa do parlamentu dostane aj strana Mariana Kotlebu, ktorému niektoré nezverejnené predvolebné prieskumy predpovedali viac ako 5 percent, europoslankyňa Monika Flašíková Beňová poznamenala, že to bude veľká hanba pre Slovensko. "Bude to veľká katastrofa, že v čase, keď Slovenská republika bude predsedať Európskej únii, bude mať v parlamente fašistov," podčiarkla.

Myslí si, že ak sa tak stane, tak za to bude zodpovedný každý, aj novinári, ktorí podľa nej vykresľovali Smer-SD ako katastrofickú stranu. "Ale zabudli ste hovoriť o tom, že fašisti sú tu katastrofou," adresovala prítomným žurnalistom. Výsledok svojej strany odhadla na vyše 30 percent.

Prví predstavitelia sa začali pomaly trúsiť po 21. hodine. Budova bola pre novinárov otvorená pol hodinou predtým. Ešte pred vstupom dostali identifikačnú pásku na základe akreditačného zoznamu. Na predstaviteľov Smeru-SD čakali pri zadnom vchode, ale k priamemu prístupu k nim im bránilo niekoľko ochrankárov.

Na volebnú noc sa akreditovalo 47 médií, okrem slovenských a českých aj maďarské, francúzske, nemecké, rakúske a talianske. Na zozname je okolo 118 novinárov. Priestory centrály tak praskajú vo švíkoch. Novinári sa však k predstaviteľom strany nedostanú, keďže tí sedia v oddelených priestoroch na poschodí budovy.