Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Podľa SNS by bol Bezák dobrým kandidátom na prezidenta

Andrej Danko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nezávislí poslanci, ktorých doviedol Igor Matovič, sú dnes v parlamente na posmech, vyhlásil Danko.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák by bol dobrým kandidátom na post prezidenta Slovenskej republiky. V on-line rozhovore pre portál topky.sk to povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

"Ako právnik viem, že cirkevné právo je veľmi zložité. Nemám dostatočné informácie o spore pána Bezáka. Videl som však jeho televízne vystúpenia. Jeho názory oslovujú ľudí," povedal.

"Cirkev potrebuje veriacich a veriaci potrebujú cirkev. To, že v Európe víťazí islam, musí prebudiť i cirkev. Pokiaľ cirkev nebude hľadať nové prístupy, ponesie svoju zodpovednosť za islamizáciu Európy. Som veriaci, vidím však vo svojom okolí, že ľudia strácajú vieru," povedal Danko. "Fandím cirkvi a prajem si, aby vyriešila svoje problémy a oslovila všetkých ľudí bez ohľadu na názor. Pán Bezák by bol určite lepším prezidentom ako niektorí kandidáti, o ktorých počúvam," vyhlásil predseda SNS.

Vyjadril sa aj k otázke predaja podielu v SPP, ktorý by podľa SNS mal odkúpiť štát. "Najkrajšie Vianoce budú mať finančné skupiny, ktoré získajú SPP," vyhlásil predseda opozičnej strany. "Sme jediná strana, ktorá otvorene hovorí, že české finančné skupiny by nemali ovládnuť SPP. Českí chlapci v mojom veku za pričinenia tejto vlády budú mať krásne Vianoce. Získajú 49 percent slovenskej strategickej spoločnosti SPP. Doteraz 600-miliónové zisky odchádzali na dôchodky Nemcov a Francúzov. Súčasná vláda dovolí, aby zisky SPP odchádzali do českých bánk," konštatoval Danko.

Na poznámku jedného z diskutérov, podľa ktorého Slovenská národná strana dopadla podobne ako Mečiarovo HZDS, Danko reagoval, že jeho strana má v slovenskej spoločnosti miesto už viac ako sto rokov.

"SNS vznikla v roku 1871. Na začiatku bojovala za práva Slovákov v Uhorsku. V časoch ČSR bojovala proti čechoslovakizmu. V 90. rokoch ako prvá otvorila otázku vzniku samostatnej republiky. V týchto časoch má SNS historickú šancu pozdvihnúť zástavu voči Európskej únií. Ak niekto odovzdáva bezhlavo kompetencie Európskej únii, nech nám odpovie, kto a kedy nám zabezpečí také dôchodky, mzdy, aké majú západné krajiny," vyhlásil. "Naši ľudia žijú z 300-eurových dôchodkov, 700-eurových miezd, pričom voda, plyn, elektrina, potraviny sú u nás často drahšie. Kým budeme kľačať pred silnými krajinami, strácať kompetencie, dovtedy má SNS povinnosť bojovať," podčiarkol predseda národniarov.

Danko: OĽaNO úlohu v parlamente nezvláda

Kriticky sa vyjadril na adresu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ktorí podľa neho svoju úlohu v parlamente nezvládajú. "Nezávislí poslanci, ktorých doviedol Igor Matovič, sú dnes v parlamente na posmech. V parlamente musia byť politické strany. Nehovorím, že parlament nemôže byť dvojkomorový, to jest, časť poslancov volená priamo ľuďmi z regiónov. Je však nevyhnutné, aby tí ľudia, ktorí sú poslancami v parlamente, nešaškovali, ale vykonávali svoju prácu. Anarchia pre spoločnosť je veľmi nebezpečná. Politický systém má svoje pravidlá. A 150 individualistov v parlamente by nikdy nič nedohodlo," vyhlásil.

Danko neobišiel ani tradičnú tému SNS, ktorou sú slovensko-maďarské vzťahy. "Je nesporné, že Bugár svojou falošnou politikou 'raz k Dzurindovi, raz k Ficovi', získal nadštandardné postavenie maďarskej menšiny. Je načase pýtať sa Orbána, aký je jeho názor na Gabčíkovo, či rešpektuje Trianon a prečo rozdáva maďarské pasy našim občanom. Toto všetko však musí prebiehať kultivovane a hrdo. Falošné potľapkávanie predsedov vlád na futbale nevyrieši predmetné otázky, a tým pádom sa nedokážu ani niektoré traumy z minulosti vyriešiť. Sme tu, sme susedia, máme veľa spoločných historických medzníkov, ale nemali by sme sa tváriť, že nie sú veci, ktoré musíme prediskutovať. Zdôrazňujem však, že slušne, kultivovane, ale hlavne hrdo a partnersky," uzavrel Danko.