Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Podľa znalca aj laik musel vidieť, že týraná Lucka nie je v poriadku

Ilustračné foto Foto: TASR

Sudca pôvodne odsúdil úradníčku na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Zároveň jej uložil zákaz výkonu povolania na rovnako dlhý čas.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Výpoveďou súdneho lekára Norberta Moravanského dnes na Okresnom súde Bratislava II pokračovalo pojednávanie so sociálnou pracovníčkou Máriou H., ktorá je obžalovaná zo zanedbania si povinností v prípade utýrania päťročnej Lucky Luknárovej.

„Vzhľadom na charakter zranení, ktoré sme konštatovali v znaleckom posudku, je potrebné uviesť, že tieto zranenia aj u laickej verejnosti museli vzbudiť podozrenie, že dieťaťu niečo je,“ uviedol znalec pred súdom.

Vo výpovedi ďalej skonštatoval, že dievčatko zomrelo v časovom období od septembra do novembra 2009.

„Vzhľadom na to, že sa nedá jednoznačne diagnostikovať dynamika krvácania do mozgu, je potrebné uviesť, že medzi pôsobením násilia a smrťou bolo časové obdobie niekoľko hodín, pričom nedá sa jednoznačne špecifikovať, či išlo o jednotky hodín, alebo desiatky hodín,“ doplnil znalec.

Sudca pôvodne odsúdil úradníčku na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Zároveň jej uložil zákaz výkonu povolania na rovnako dlhý čas. Mária H. podala proti trestnému rozkazu odpor, súd preto vytýčil hlavné pojednávanie. Za nedbanlivostný prečin marenia úlohy verejným činiteľom jej hrozí väzenie na jeden až päť rokov.

Juraja a Alexandru Hrotákovcov súd v marci právoplatne odsúdil za to, že na smrť utýrali maloletú Lucku Luknárovú. Juraj Hroták si odsedí za mrežami 18,5 roka, matka Lucky 14 rokov.

Okrem trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby súd uznal Hrotáka za vinného aj z prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru. Prokuratúra žiadala, aby boli Hrotákovci uznaní za vinných zo spáchania vraždy, čo by ich tresty sprísnilo. Takéto konanie sa pred súdom nepodarilo preukázať.

Vzhľadom na kapacitu pojednávacej miestnosti, napriek veľkému záujmu, sudca umožnil prítomnosť na pojednávaní len piatim ľuďom z verejnosti.

Súd odročil pojednávanie na 9. novembra tohto roka.