Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podmienky príjmu pri základnom bankovom produkte sa upravia

Ilustračné foto Foto: Andrej Galica

V súčasnosti je poskytovanie základného bankového produktu podmienené hranicou mesačného príjmu vo výške 400 eur a súčet kreditov na účte za kalendárny rok nesmie presiahnuť sumu 5600 eur.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Podmienky na získanie základného bankového produktu pre občanov, týkajúce sa príjmu, sa upravia. Doteraz naň mali ľudia nárok, ak ich mesačný príjem bol nižší ako 400 eur mesačne, po novom je podmienený hranicou 1,1-násobku minimálnej mzdy. Vyplýva z novely zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

V súčasnosti je poskytovanie základného bankového produktu podmienené hranicou mesačného príjmu vo výške 400 eur a súčet kreditných transakcií pripísaných na účet za kalendárny rok nesmie presiahnuť sumu 5600 eur. Po novom však podmienky na získanie tohto produktu majú lepšie zohľadniť meniacu sa minimálnu mzdu, ktorá od začiatku budúceho roka stúpne na 520 eur mesačne.

Na základe novely pritom čakajú finančné inštitúcie zmeny aj pri predschválených úveroch. Upraví sa výnimka pri overovaní príjmu spotrebiteľa v Sociálnej poisťovni (SP).

"V prípade zákonom splnených náležitostí veriteľ môže ponúkať predschválené úvery iba svojim dlhodobým klientom, u ktorých si môže preukázateľne preveriť ich príjem," uviedol v novele rezort financií.

Zároveň sa upraví financovanie motorových vozidiel, keďže sa súčasne mení aj zákon o spotrebiteľských úveroch. "Zavádza sa legislatívna úprava, ktorá sa týka najmä financovania pri motorových vozidlách, spôsobom, aby sa spotrebiteľovi na konci splácania úveru umožnilo rozhodnúť, ako s nadobudnutým automobilom naloží, napríklad zaplatením poslednej splátky alebo vrátením lízingovej spoločnosti," píše sa v novele.

Právnou normou sa mení aj zákon o povinnom zmluvnom poistení, pričom sa mierne zvýši minimálne poistné. Sumy by mali zohľadňovať zmeny európskeho indexu spotrebiteľských cien zahŕňajúceho všetky členské štáty, ktorý zverejnil Eurostat.