Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Podnikatelia môžu požiadať o prostriedky na zhodnocovanie bioodpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Cieľom výzvy je podľa ministerstva vytvoriť nové kapacity na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, jedální, reštaurácií či obchodu a znižovať tak jeho skládkovanie.

Bratislava 24. júla (TASR) - Podnikatelia z celého Slovenska môžu požiadať o prostriedky na výstavu nových bioplynových staníc, v ktorých sa z biologicky rozložiteľného odpadu stáva elektrická energia a teplo. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR totiž v stredu vyhlásilo eurofondovú výzvu, na ktorú vyčlenilo 15 miliónov eur.

Cieľom výzvy je podľa ministerstva vytvoriť nové kapacity na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, jedální, reštaurácií či obchodu a znižovať tak jeho skládkovanie. O nenávratný finančný prostriedok môžu záujemcovia žiadať až do vyčerpania prostriedkov.

Envirorezort zároveň pripomína, že v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia už podporil celkovo 272 žiadostí v oblasti odpadového hospodárstva za viac ako 158 miliónov eur. Sumou 33 miliónov eur zároveň podporil 254 žiadostí na nákup kompostérov.