Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podnikatelia oceňujú zámer zapojiť domáce firmy do armádnych nákupov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Slovenská armáda by mala vozidlá 8x8 postupne získať v rokoch 2018 až 2024.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) oceňuje zámer vlády zapojiť do armádnych nákupov domáci priemysel. "Je to podľa nášho názoru pre krajinu najlepšie a najeurópskejšie riešenie," reagoval na stredajšie rozhodnutie vlády predseda Sekcie výrobcov obranného priemyslu SOPK Martin Dušanič.

Ako ďalej uviedol pre TASR, je to gesto spolupráce nielen pre fabriky, ale aj ich zamestnancov a regióny. Podporí sa tak ekonomický rast, zamestnanosť, inovačný a exportný potenciál, posilnia sa investície a daňové príjmy štátu.

Domáce strojárske podniky sú podľa neho schopné dodávať techniku pre slovenskú armádu a políciu. Sú pripravené podieľať sa aj na avizovanom projekte armádnych bojových vozidiel 4x4 a 8x8. "Majú na to predpoklady z hľadiska know-how, výroby, inovačného potenciálu, pracovného kapitálu a technologického zabezpečenia. Rezort obrany sme o tom ubezpečili na viacerých rokovaniach," dodal Dušanič.

Zámer na zapojenie slovenského obranného priemyslu do výskumu, vývoja a výroby bojových vozidiel považuje za správny aj prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec. Problém sa však podľa neho ako vždy skrýva v detailoch.


"Podstatné je, aby celý proces výberu dodávateľov zostal otvorený pre všetky slovenské firmy a aby objednávky neboli udeľované len zopár vyvoleným firmám," konštatoval v reakcii pre TASR.

Vláda v stredu súhlasila s obstaraním maximálne 81 kusov bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8 a 404 kusov vozidiel 4x4 pre potreby Ozbrojených síl (OS) SR. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval minister obrany SR Peter Gajdoš a generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko.

Slovenská armáda by mala vozidlá 8x8 postupne získať v rokoch 2018 až 2024. Približne 70 percent vozidla by mala tvoriť slovenská účasť. Domáci ozbrojený priemysel bude zapojený aj v prípade obstarania vozidiel 4x4. "Vývoj vlastného vozidla by mal byť ukončený v roku 2018 s využitím potenciálu domáceho priemyslu s podielom viac ako 80 percent," avizoval Gajdoš.