Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podnikateľka Eleonóra M. na súd neprišla, je chorá

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predseda senátu hlavné pojednávanie odročil na 5. až 8. októbra.

Bratislava 25. mája (TASR) - Východoslovenská podnikateľka Eleonóra M. sa nedostavila na dnešné pojednávanie pred okresný súd, kde je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane. Spolu s ňou je obžalovaných v tejto kauze ďalších päť osôb.

Podnikateľka sa riadne ospravedlnila z dôvodu práceneschopnosti a mimo nej sa nedostavili na dnešný proces traja z obžalovaných a ani jeden z deviatich predvolaných svedkov. Práceneschopnosť doložila Eleonóra M. lekárskou správu. Predseda senátu hlavné pojednávanie odročil na 5. až 8. októbra.

Naposledy sa vo veci pojednávalo tento rok 10. februára. Neočakáva sa skoré uzavretie kauzy, keďže v prípade figuruje až približne 70 svedkov.

Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra M. v marci minulého roka uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra M. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra M., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

Iný súd - Krajský súd v Košiciach, koncom januára tohto roku potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Eleonóru M., kde bola obžalovaná zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týkala neoprávneného uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v roku 2008 vo výške zhruba 33.000 eur za dodanie účtovníckeho softvéru. V kauze rozhodoval okresný aj krajský súd dvakrát. Prvýkrát okresný súd v októbri 2013 Eleonóru M. oslobodil s tým, že predložené dôkazy nepreukázali spáchanie trestného činu ani to, že k dodaniu softvéru naozaj nedošlo. Po odvolaní sa prokuratúry krajský súd vlani v máji tento rozsudok zrušil a vec vrátil na opätovné prerokovanie.