Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Podozrenie na osýpky evidujú v ďalších dvoch okresoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásili pre okres Michalovce minulý týždeň mimoriadnu situáciu. Krízový štáb prijal viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia.

Vranov nad Topľou/Trebišov 20. júla (TASR) – Prvé dva prípady podozrenia na osýpky evidujú u detí v nových lokalitách, a to vo Vranove nad Topľou a Trebišove. "Zatiaľ však ide len o podozrenie, momentálne zisťujeme epidemiologickú súvislosť a čakáme na laboratórne výsledky testov," pre TASR to uviedla Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, ktorá prevádzkuje nemocnice v oboch týchto mestách.

Obe deti previezli do michalovskej nemocnice. "Jedno bolo ošetrené ambulantne a už je v domácej liečbe, druhé dnes hospitalizovali," spresnila Fedáková. K piatkovému ránu bolo podľa jej ďalších slov na tamojšom infektologickom oddelení hospitalizovaných 20 pacientov s osýpkami, z toho traja boli novoprijatí počas štvrtka. Ako TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, od začiatku mája k 19. júlu evidujú na dolnom Zemplíne 249 prípadov osýpok, z toho 122 je laboratórne potvrdených. "V okrese Michalovce je zaznamenaných 240 ochorení, v okrese Sobrance bolo evidovaných deväť," spresnila s tým, že hospitalizáciu si vyžiadalo 195 pacientov. Pokračovala, že z celkového počtu ochorení je sedem importovaných z Veľkej Británie a deväť profesionálnych. "U ôsmich chorých detí ochorenie komplikoval zápal pľúc," dodala.

K 17. júlu bolo v Michalovskom okrese zaočkovaných 3005 osôb, z toho 1934 v rámci vydaných verejných vyhlášok. Medzi ostatnými sú zamestnanci michalovskej nemocnice, samoplatcovia, ale aj osoby v rámci výkonu lekárskeho dohľadu. Čo sa týka Trebišovského okresu, tamojší Regionálny úrad verejného zdravotníctva vydal 13. júla verejnú vyhlášku o povinnom doočkovaní osôb od 15 mesiacov do 18 rokov. Týka sa to detí s pobytom v okrese Trebišov podliehajúcim povinnému pravidelnému očkovaniu po dosiahnutí určeného veku, "ktoré nemajú úplné očkovanie proti osýpkam vzhľadom na vek a ktoré vôbec nie sú očkované proti osýpkam". V okrese Vranov nad Topľou zatiaľ podľa Račkovej neboli potrebné protiepidemické opatrenia. "Epidemiologická situácia sa však pravidelne neustále monitoruje," uzavrela.

V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásili pre okres Michalovce minulý týždeň mimoriadnu situáciu. Krízový štáb prijal viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia. Patrí medzi ne okrem iných aj monitoring polície či zákaz hromadných podujatí vo viacerých lokalitách okresu. Naposledy zasadal na tamojšom okresnom úrade v stredu (18.7.), najbližšie stretnutie jeho členov sa uskutoční 31. júla.