Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Podozriví z obchodovania s onkoliekmi uzavreli dohodu o vine a treste

Ilustračná snímka Foto: TASR - Jozef Ďurník

Z obchodovania s onkologickými liekmi bola podozrivá skupina zamestnancov ústavu a dvaja pracovníci farmafiriem.

Bratislava 9. júla (TASR) - Skupina podozrivých zo známej kauzy obchodovania s onkologickými liekmi uzavrela dohodu o vine a treste. Informovala o tom dnes v hlavnom spravodajstve televízia Markíza, ktorej uzavretie dohody potvrdila bratislavská prokuratúra.

O kauze informovali ešte v decembri 2015 vedenie Národného onkologického ústavu (NOÚ) spolu s políciou. Z obchodovania s onkologickými liekmi bola podozrivá skupina zamestnancov ústavu a dvaja pracovníci farmafiriem.

Polícia rozbehla akciu. Z obvinení vyplývalo, že siedmi zamestnanci zarábali hlavne na zvyškoch z liekov. Tie mali pôvodne vyhadzovať, ale údajne si ich nechali a použili pri inom pacientovi. "Neminutú ampulku potom vraj posunuli magistrovi, ktorý ju vymenil za nové balenie. To potom predávali," informovala Markíza.

Obvinení sa už krátko po začatí vyšetrovania priznali, polícia tak do roka vyšetrovanie ukončila. Pred pár dňami došlo k uzavretiu dohody o vine a treste, obvinení uznali vinu z trestného činu zločinu krádeže. Všetci dostali tresty na spodnej hranici zákonnej sadzby, pri jednej obvinenej došlo k zníženiu trestu pod túto hranicu.

"Tresty sú odstupňované podľa účasti jednotlivých obvinených na činoch ich organizovanej skupiny. Dohodli aj tresty prepadnutia veci v celkovej hodnote takmer 21.000 eur a peňažné tresty celkovo za 6000 eur. K dohode o vine a treste sa bude musieť ešte vyjadriť aj súd," dodala televízia s tým, že pojednávanie zatiaľ vytýčené nie je.