Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Podpísali Memorandum o spolupráci slovenských obcí v zahraničí a SR

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Inštitúcie pripomenuli už existujúce spolupráce slovenských obcí v zahraničí s obcami v SR, ktoré kooperujú vo forme partnerských družobných miest či pri organizovaní rôznorodých kultúrnych podujatí.

Bratislava 12. marca (TASR) - Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Miloš Koterec podpísal v utorok Memorandum o porozumení a spolupráci s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefom Božikom. Jeho poslaním má byť rozvoj spolupráce medzi slovenskými obcami v zahraničí a obcami na Slovensku. TASR o tom informovala Kristína Kottrová z odboru strategicko-politického ÚSŽZ.

Inštitúcie pripomenuli už existujúce spolupráce slovenských obcí v zahraničí s obcami na Slovensku, ktoré kooperujú vo forme partnerských družobných miest či pri organizovaní rôznorodých kultúrnych podujatí. "Snahou oboch inštitúcií je takéto formy spolupráce spopularizovať, zefektívniť a systematicky podchytiť tak, aby rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a krajanskými komunitami viedol k prospešnej výmene informácií a skúseností, ale taktiež k realizácii zaujímavých projektov medzinárodnej spolupráce vrátane takých, ktoré by sa mohli uchádzať o finančnú podporu z prostriedkov Európskej únie či ďalších fondov," uvádzajú.

ÚSŽZ zároveň očakáva, že zvýšenie počtu a kvality týchto spoluprác bude okrem iného praktickým potvrdením deklarácie Národnej rady Slovenskej republiky z roku 1999, že Slováci žijúci v zahraničí sú integrálnou súčasťou slovenského národa.

ZMOS na základe memoranda ponúka slovenským obciam v zahraničí, ktoré majú slovenský jazyk ako jeden z úradných jazykov, možnosť získať asociované členstvo v združení a byť súčasťou platformy na spoluprácu obcí a občanov Slovenska so Slovákmi žijúcimi v zahraničí.