Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vďaka podpore štátu vznikne v materských školách ďalších 67 tried

Spoločný brífing predsedu vlády SR Roberta Fica a ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraja Draxlera v priestoroch Materskej školy na Sadovej ulici v Rovinke (okres Senec) vo štvrtok 22. októbra 2015, kde oznámili ďalšie splnené opatrenie z 2. vládneho balíčka pre ľudí – rozšírenie kapacít materských škôl. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda vlády tvrdí, že ak bude naďalej záujem o dotáciu na rozširovanie kapacít materských škôl, pristúpi sa k ďalšiemu vyčleneniu finančných prostriedkov.

Rovinka 22. októbra (TASR) – Vďaka dotácii ministerstva školstva na rozšírenie a udržanie kapacít materských škôl formou prístavby, výstavby či rekonštrukcie, ktorá je súčasťou i druhého vládneho sociálneho balíka, vznikne v škôlkach na Slovensku 67 nových tried. Vytvoria sa tak priestory na prijatie zhruba 1500 detí a zamestnanie 130 učiteliek. Na dnešnom brífingu o tom informovali minister školstva Juraj Draxler a premiér Robert Fico, ktorý tak považuje túto úlohu z druhého sociálneho balíka za splnenú.

"Ak zrátame prvý a druhý sociálny balík, tak môžeme konštatovať, že vytvárame miesto pre 5000 detí a rovnako okolo 500 nových miest pre učiteľov, ktorí sa budú môcť zamestnať v takto rozšírených kapacitách materských škôl," povedal Fico. Podľa jeho slov opatrenia v rámci oboch balíkov nemajú žiadny negatívny vplyv na deficit či dlh štátu.

Predseda vlády tvrdí, že ak bude naďalej záujem o dotáciu na rozširovanie kapacít materských škôl, pristúpi sa k ďalšiemu vyčleneniu finančných prostriedkov. "Postupne chceme dosiahnuť cieľ, aby 95 percent detí vo veku štyri až päť rokov malo možnosť navštevovať materské školy," podotkol Fico. Štát chce tento cieľ dosiahnuť do roku 2020.

Ministerstvu školstva bolo v tomto kole výzvy doručených 267 žiadostí o poskytnutie dotácie. "Najviac ich prišlo zo Žilinského kraja," priblížil Draxler. Najmä mestá a obce v nich žiadali o rozšírenie kapacít svojich škôlok výstavbou nových, najmä formou modulov. Taktiež prístavbou a rekonštrukciou. Samosprávy požadovali napríklad aj rozšírenie kapacít školského stravovania. Štát však nevyhovel všetky žiadostiam.



"Dnes ráno odišlo z ministerstva 78 mailov pre obce, ktoré boli úspešnými žiadateľmi v druhej výzve. Pre mňa je to najpríjemnejšie, keď prídem do materskej školy a vidím, že je zrekonštruovaná škôlka a deti pracujú a hrajú sa v prijemných podmienkach," skonštatoval minister.

V rámci druhej výzvy je vyčlenených celkovo päť miliónov eur a podľa Draxlera sú z týchto peňazí nateraz pokrývané tie extrémnejšie prípady. "Do budúcna treba byť pripravený, že budú ďalšie výzvy a čo je podstatné, ten veľký balík je pripravený zo štrukturálnej pomoci Európskej únie," vysvetlil. Premiér doplnil, že vláda bude mať záujem uspokojovať všetky žiadosti postupne, no musí sa rozložiť objem peňazí, ktoré má vyčlenené na viaceré priority.

Vďaka prvej výzve zo strany štátu postupne vznikne 167 nových tried s celodennou výchovou a vzdelaním. Viaceré z nich sú už v prevádzke od septembra a ďalšie majú vzniknúť do konca augusta budúceho roka. Kapacity materských škôl sa v rámci dotáciám z prvej výzvy zvýšia tak, že do škôlok bude môcť byť prijatých zhruba 3670 detí. Do augusta 2016 zároveň získa prácu spolu 334 učiteliek pre predprimárne vzdelávanie.