Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Podpredseda Jobbiku nemieni zatvoriť kanceláciu v Dunajskej Strede

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec maďarského parlamentu István Szávay reagoval na výzvu predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho.

Dunajská Streda/Bratislava/Budapesť 15. októbra (TASR) – Poslanec maďarského parlamentu a podpredseda opozičnej strany Jobbik István Szávay nemieni zatvoriť poslaneckú prijímaciu kanceláriu, ktorú si otvoril v stredu (14.10.) v Dunajskej Strede. Reagoval tak na výzvu predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho.

Ako poslanec maďarského parlamentu som prisahal, že budem zastupovať záujmy všetkých Maďarov. Oficiálne otvorenie sa ešte ani neuskutočnilo, ale Strana maďarskej koalície, ako aj slovensko–maďarská zmiešaná strana Most-Híd sa dištancovali od podujatia. Politiku Jobbiku označili za škodlivú a nebezpečnú. Uzavretie kancelárie žiadal aj slovenský premiér Robert Fico, následne predseda parlamentu P. Pellegrini,“ povedal TASR Szávay.

Podľa jeho ďalších slov určite sú maďarskí politici, ktorým Fico môže určiť, do akej miery môžu zastupovať záujmy Maďarov. „Ja k nim ani náhodou nepatrím, a preto nevyhoviem ich požiadavke,“ zdôraznil maďarský politik. Dodal, že sa stotožňuje s tvrdením Roberta Fica, že jeho vzťah s Viktorom Orbánom je konštruktívny a pozitívny, resp. s názorom, že premiéri sa sústreďujú na projekty budúcnosti. „Určite je ľahká spolupráca s takým predsedom vlády, ktorý sa v záujme ekonomických výhod a budúcich pozitívnych projektov zriekol zastúpenia všetkých maďarských záujmov na hornej zemi. Pri priateľských stretnutiach sa ani nespomenuli Benešove dekréty, zákon o slovenskom občianstve alebo uzavretie malých maďarských škôl,“ konštatoval Szávay.

Zároveň povedal, že po roku 2018, keď hnutie Jobbik bude riadiť Maďarsko, národnú sebaobetavosť nahradí národné sebaurčenie, autonómia.

Na dnešnej tlačovej konferencii Pellegrini vyzval Szávaya, aby kanceláriu okamžite zatvoril. "V prípade, že tak neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali," vyhlásil Pellegrini. Kanceláriu na území Slovenska si môže podľa neho otvoriť iba poslanec Národnej rady SR. Preto Szávayovu kanceláriu v Dunajskej Strede označuje iba za "takzvanú". Zároveň avizoval, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude žiadať vysvetlenie od maďarskej veľvyslankyne na Slovensku.