Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podpredsedami parlamentu sú Glváč, Bugár, Hrnčiar a Nicholsonová

Podpredsedovia parlamentu Béla Bugár (Most - Híd), Martin Glváč (Smer-SD), Lucia Nicholsonová (SaS) a Andrej Hrnčiar (#Sieť), kombo snímka. Foto: TASR

Pred samotnou tajnou voľbou dal pozmeňujúci návrh Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý chcel, aby podpredsedovia boli len traja.

Bratislava 23. marca (TASR) - Národná rada SR bude mať aj ďalšie volebné obdobie štyroch podpredsedov. Poslanci dnes v tajnom hlasovaní rozhodli, že funkcie obsadia Martin Glváč zo Smeru-SD (117 hlasov), Béla Bugár z Mostu-Híd (114 hlasov), Andrej Hrnčiar zo #Siete (110 hlasov) a Lucia Nicholsonová z SaS (105 hlasov).

Pred samotnou tajnou voľbou dal pozmeňujúci návrh Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý chcel, aby podpredsedovia boli len traja. Jeho návrh podporilo 16 poslancov, okrem členov klubu ĽSNS aj Martina Šimkovičová a Zuzana Šebová (obe Sme rodina).



"V predvolebnom čase zaznievali od opozičných aj koaličných strán vyjadrenia o potrebe zoštíhlenia štátu. O potrebe vybudovania efektívneho štátu, ktorý bude menej míňať na seba a viac sa bude zaoberať problémami ľudí. Je to myšlienka, ktorá nás všetkých spája," odôvodnil svoj návrh Kotleba.

Poslanci koalície aj opozície mu pripomenuli, že na rokovaniach o prerozdelení postov v parlamente súhlasil s tým, aby boli štyria podpredsedovia parlamentu. "Boli dohodnuté podmienky práce. Je elementárna slušnosť ctiť dohody," vyhlásil Martin Poliačik (SaS). Upozornil, že podpredsedovia parlamentu majú často veľa práce, zvlášť, ak sú niekoľkodňové schôdze, ktoré sa naťahujú až do noci. "Musia sa striedať v záujme zachovania kontinuity," vysvetlil.

L. Nicholsonová nemá vo funkcii veľké plány, ale zbrane riešiť chce

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) nemá vo funkcii veľké plány, chce však dosiahnuť, aby v snemovni nedochádzalo k nejakým excesom. Zároveň sa bude usilovať o to, aby v parlamente neboli zbrane. Tie nosia poslanci za ĽSNS.

"Vystrašila ma zbraň v parlamente. Mne je jedno, že to má niekto v legálnej držbe, ale ja sa necítim komfortne, keď mám sedieť v sále s niekým, kto môže mať kvér pri sebe. V tej sále dochádza k rôznym emóciám. Nechcem nikomu krivdiť, možno je to psychicky stabilný človek, ale možno aj nie. Nepáči sa mi to, zbrane nepatria do parlamentu. Ako podpredsedníčka to bude riešiť," povedala Nicholsonová, podľa ktorej nie je v poriadku, aby poslanci nosili do parlamentu zbraň.

Na nové zloženie parlamentu si bude musieť zvyknúť, ale teší ju, že sa do snemovne dostalo viac ľudí, ktorí zrejme budú chcieť prejaviť svoj názor. Teší ju aj účasť žien, ktoré podľa nej vyzerajú, že nebudú len ticho sedieť. Nicholsonová však bude rada, keď v pléne nebude dochádzať k excesom. "Je v poriadku, keď poslanci hovoria, pokojne nech sú v tom aj emócie, ja som priateľom emócií. Ale aj tie emócie sa môžu krotiť a nemusíme blokovať ten kecpult a nemusí tam dochádzať k extrémnym situáciám. A keď toto budem schopná zvládnuť, tak potom si zagratulujem," uzavrela.

A. Hrnčiar chce obrusovať hrany a zachovať pokoj v snemovni

Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (#Sieť) chce zachovať kultúru v parlamente, obrusovať hrany a zachovať pokoj v snemovni. Kreslo podpredsedu je pre neho výzva.

"Som veľmi rád, že som neprešiel len koaličnou väčšinou, ale že ma volili aj kolegovia z opozície. To je pre mňa výzva, aby sme všetci pôsobili tak, aby sme sa nemuseli v národnej rade hanbiť pred ľuďmi, ktorí nám dali svoj hlas," uviedol pre TASR Hrnčiar.

Pokiaľ ide o zbrane, chce hovoriť o riešení. Zatiaľ však nevie, aké by malo byť. "Neviem si osobne predstaviť, že by poslanci museli pred každým vstupom do budovy prejsť kontrolou. Ale keď sa väčšina rozhodne, budem to akceptovať," poznamenal.

M. Glváč sa o život v parlamente neobáva, je tu zákaz zbraní, pripomína

Podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč (Smer-SD) sa neobáva o svoj život v súvislosti s tým, že poslanec za ĽSNS priniesol do parlamentu zbraň.

"Je tu zákaz nosiť zbrane, má to tak zostať. To by sme boli na pokraji všetkého, keby sme sa obávali o svoj život v parlamente," povedal Glváč s tým, že daný poslanec pred vstupom do parlamentu zbraň odovzdal.

Glváč sa bude o chode schôdzí učiť od svojich skúsenejších kolegov. "Bude to niečo nové, vstupujem sem s veľkou pokorou. Parlament je rôznorodý, začiatky budú ťažké. Musíme sa spoľahnúť na Bélu Bugára (Most-Híd), ktorý má najväčšie skúsenosti s vedením schôdzí. Bude nás musieť zasvätiť do tajov vedenia parlamentu," poznamenal.

Exminister obrany je po novom aj predsedom klubu Smeru-SD. Nahradil Janu Laššákovú, ktorá sa preslávila svojím palcom. Ním signalizovala kolegom, ako majú hlasovať. Signalizovať hlasovanie bude aj Glváč. Pripomína, že to robia všetky strany. "Každý klub sa takto dorozumieva," uzavrel.