Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Podpredsedníčkou NR SR by mala byť Zmajkovičová, potvrdil Pavol Paška

Foto: TASR/Vladimír Benko

Otáznym ostáva už len meno druhého podpredsedu parlamentu za stranu Smer-SD

Bratislava 27. marca (TASR) - Jeden z postov podpredsedu Národnej rady (NR) SR by mala obsadiť byť krajská šéfka Smeru-SD v Trnave Renáta Zmajkovičová. Poslankyňa v predchádzajúcom období zastávala post predsedníčky parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Tieto informácie TASR potvrdil podpredseda strany sociálnych demokratov Pavol Paška, ktorého bude vládna strana nominovať na post predsedu NR SR.

Hoci konečné rozhodnutie je na predsedníctve Smeru-SD, ktoré zasadne v piatok (30.3.), meno Zmajkovičovej by podľa neho malo byť už definitívne. Ak by uspela v rámci strany, bola by už druhou ženou nominovanou na post podpredsedníčky NR SR. Prvou bola nominovaná Erika Jurinová z opozičného hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. O post sa uchádza aj predseda KDH Ján Figeľ.

Otáznym tak ostáva už len meno druhého podpredsedu parlamentu za stranu Smer-SD. "Toto zatiaľ skutočne neviem. Bude záležať na tom, aká bude definitívna podoba vlády a kto z ľudí skúsených z parlamentu odíde a kto tam ostane," priblížil Paška s tým, že do piatku by sa to malo vyjasniť.

"Ešte stále alternujem jedného kandidáta na podpredsedu NR SR s ministerským kreslom," prezradil pred časom Fico. Podľa neoficiálnych informácii sa sociálni demokrati rozhodujú medzi generálnym manažérom strany Jánom Richterom a exministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom.

O podpredsedovi parlamentu poslanci rozhodujú v tajnom hlasovaní. Nominant musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov. Smer-SD by teda tieto posty mohol obsadiť aj bez podpory opozičných poslancov.