Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poistenci Dôvery môžu hodnotiť lekárov, komora to kritizuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hodnotenie nie je podľa lekárskej komory vzhľadom na nízky počet zapojených objektívne.


Bratislava 21. júla (TASR) - Slovenskej lekárskej komore (SLK) sa nepáči nová služba zdravotnej poisťovne Dôvera, cez ktorú môžu pacienti anonymne hodnotiť svojich lekárov. Hodnotenie nie je podľa komory vzhľadom na nízky počet zapojených objektívne. Poukazuje tiež, že na takýchto projektoch sa zúčastňujú najmä nespokojní pacienti. SLK tvrdí, že to môže prispieť k zvyšovaniu napätia v zdravotníctve a žiada hodnotenie zrušiť.

"SLK bude vyzývať svojich členov, aby sa voči anonymným tvrdeniam, zverejneným na stránke lekár.sk a poisťovne Dôvera, a.s., ktoré akýmkoľvek spôsobom poškodia dobrú povesť lekára, bránili. SLK využije v tejto veci všetky dostupné a legitímne prostriedky na obranu svojich členov," uviedol prezident komory Marian Kollár.

Slovenská lekárska komora, ktorá sa v súčasnosti s Dôverou sporí o výšku platieb pre ambulantných lekárov, hovorí po zavedení hodnotenia o ochladnutí vzťahov. Komora podľa Kollára opakovane Dôveru vyzývala na prejavenie pozitívneho kroku voči poskytovateľom ambulantnej starostlivosti, jej aktivity však majú svedčiť o opaku.

Dôvera chce takto prispieť k zvyšovaniu kvality zdravotnej starostlivosti a v čo najvyššej možnej miere premietnuť do lekárskej praxe referencie pacientov. Pacienti tak majú mať možnosť spätnej väzby a výberu dobrého lekára.

"V žiadnom prípade nechceme, aby naša platforma bola miestom na anonymné obviňovanie či urážky lekárov. Pre dosiahnutie objektívneho výsledku je však nevyhnutná možnosť hodnotiť aj anonymne, tak ako v množstve iných prieskumov spokojnosti. Veríme, že tak ako pacienti aj SLK ocení tento nástroj na vyjadrenie spätnej väzby k práci lekárov," reagoval PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.