Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Poistenci VšZP i Dôvery môžu riešiť kožné problémy s lekárom na diaľku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dôvera v posledných rokoch zaznamenala pokles zmluvných dermatovenerologických ambulancií, pričom poistencov s kožnými ochoreniami pribúda.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Poistenci štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) i súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera môžu konzultovať kožné problémy s lekárom na diaľku. Súkromná Union zdravotná poisťovňa deklarovala, že poistencom v prípade potreby pomôže nájsť dermatológa.

Dôvera v posledných rokoch zaznamenala pokles zmluvných dermatovenerologických ambulancií, pričom poistencov s kožnými ochoreniami pribúda. Preto v rámci benefitov začala ponúkať diagnostiku kožných ochorení na diaľku. Stačí, aby pacient odfotil kožný problém a vyplnil anamnézu. "V prípade potreby mu lekár navrhne liečbu, predpíše recept alebo odporučí návštevu ambulancie," dodal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský s tým, že mu v prípade potreby pomôžu aj s objednaním.

VšZP pokles zmluvných dermatovenerológov neeviduje. "Počet pacientov s diagnózou melanóm, iný zhubný nádor kože však rastie," priblížila pre TASR manažérka oddelenia komunikácie poisťovne Eva Peterová. VšZP od júna spustila službu, ktorá ponúka vyšetrenie na diaľku. "Aj v prípade kožného problému, ktorý pacient potrebuje urýchlene konzultovať, ho lekár po zaslaní fotografie, respektíve cez videohovor dokáže diagnostikovať a odporučiť konkrétne riešenie problému," spresnila. V prípade osobnej konzultácie kožného problému má poistenec možnosť objednať sa v mobilnej aplikácii.

Súkromná Union ZP eviduje len minimálny pokles zazmluvnených dermatológov. Deklaruje, že poistencom s dostupnosťou dermatovenerológov pomáha službou Pomáhame vám nájsť lekára. "Súčasťou našej stratégie je aj rozvoj telemedicíny, s ktorou však súvisia viaceré medicínske i legislatívne výzvy," dodala pre TASR hovorkyňa zdravotnej poisťovne Kristína Balúchová.