Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poistencom ubudli povinnosti, staré preukazy už vracať nemusia

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Doteraz za nesplnenie tejto povinnosti hrozila pokuta do 165 eur.


Bratislava 1. januára (TASR) - Ľudia už v prípade zmeny zdravotnej poisťovne od nového roka nemusia vracať svoje staré preukazy poistenca. Zmeny od januára priniesla novela zákona o zdravotnom poistení. Doteraz za nesplnenie tejto povinnosti hrozila pokuta do 165 eur.

"Poistencom zanikajú aj ďalšie povinnosti súvisiace so zmenou poisťovne. Ide o povinnosť poistenca oznámiť svojmu lekárovi zmenu zdravotnej poisťovne a ak ide o samostatne zárobkovo činnú osobu, už nebude musieť písomne vykázať príslušnej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Novela ľudí odbremenila i od ďalších povinností. Rovnako nemusia viac hlásiť zdravotnej poisťovni zmenu mena, priezviska, rodného čísla a trvalého pobytu. "Údaje o štátnych občanoch SR s trvalým pobytom na území SR sú zdravotným poisťovniam poskytované v plnom rozsahu Ministerstvom vnútra SR," vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva.

Zmeny nastali aj vo vedení zoznamov dlžníkov. V tých budú po novom zaradení neplatiči s dlhom vyšším ako 100 eur, doteraz to bolo desať eur. Zároveň sa definovalo, kto je dlžníkom.