Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Súd s exšéfom Matice slovenskej bude v piatok,nie je vylúčený rozsudok

Bývalý šéf Matice slovenskej Jozef M., archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Ako svedok sa dnes pred súd postavil bývalý tajomník a podpredseda MS. Obžalovaného Jozefa M. chválil.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Výpoveďou jedného svedka, čítaním výpovedí svedkov a listinných dôkazov pokračoval dnes na Okresnom súde Bratislava III proces s bývalým šéfom Matice slovenskej (MS) Jozefom M. Súd odročil pojednávanie na piatok 9. decembra tohto roka, pričom nie je vylúčený rozsudok.

Ako svedok sa dnes pred súd postavil bývalý tajomník a podpredseda MS. Obžalovaného Jozefa M. chválil. "Bol to človek pracovitý, z môjho pohľadu zodpovedný, ktorý nepoznal, pokiaľ išlo o pracovné povinnosti, čas osobného voľna," povedal.

Bývalý predseda mal podľa jeho názoru záujem hmotne zabezpečiť MS. "Peniaze na chod Matice prichádzali až v apríli, máji bežného roka, aby bol možný chod inštitúcie, požičiavala nám finančné prostriedky Neografia a my sme ich potom vracali späť," doplnil.

Čo sa týka podanej obžaloby, podľa jeho slov sa v MS rozhodovalo kolektívne. "Neviem si predstaviť, pokiaľ ide o prečítaný skutok, ako sa to mohlo stať v tomto mechanizme kolektívneho rozhodovania. To by musel byť jednoznačne nejaký kriminálny čin," uviedol svedok.

Samotnú zmluvu, ktorá sa v obžalobe spomína, si však už nepamätal. "Financie boli síce najfrekventovanejšia téma našich zasadnutí, ale ja som sa venoval svojim oblastiam," dodal.

Obžalovaný Jozef M. uviedol, že má dobrý pocit z toho, že svedkovia podľa jeho názoru svedčili v prospech pravdy. "Tak, myslím si, že aj v prospech mojej osoby," skonštatoval.

Prokurátor ho obžaloval z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako predseda verejnoprávnej inštitúcie mal 19. decembra 2007 podpísať zmluvu o prevzatí dlhu Matičného fondu, ktorou MS zaviazal na jeho splatenie. Podľa obžaloby tým spôsobil škodu 202.393,55 eura (6.097.308,20 Sk). V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému desať- až 15-ročné väzenie.