Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Proti Karolovi M. začal konať súd ako proti ušlému

Karol Mello Foto: sanpedrosun.com

Súdu sa do dnes totiž nevrátila doručenka predvolania od Karola M.

Bratislava 12. marca (TASR) – Po trojmesačnej prestávke dnes nemohol senát Okresného súdu Bratislava I opätovne riadne otvoriť pojednávanie v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, z ktorej je obžalovaný Branislav A. a jeho spoločníci a ktorá sa odohrala ešte v roku 2004.

Súd dnes rozhodol, že proti obžalovanému Karolovi M., ktorý sa nachádza v Belize, bude konať ako proti ušlému a senát pojednávanie odročil na 10. a 11. júna. Konkrétne súd vydal opatrenia na základe návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry SR, že bude na odročenom pojednávaní konať voči Karolovi M. ako ušlému.

Súdu sa do dnes totiž nevrátila doručenka predvolania od Karola M. "Dosiaľ môjmu klientovi predvolanie na dnešné pojednávanie doručené nebolo. Od 25. apríla 2013 nebol zase daný poľským súdom v Krakove súhlas na trestné stíhané. Niektoré orgány tohto štátu Karolovi M. zabraňujú zúčastňovať sa osobne na pojednávaniach, musia zastaviť voči môjmu klientovi trestné stíhania. Nedáva teda súhlas na dnešné pojednávanie," zdôraznil dnes právny zástupca Karola M. Peter Schmidl. "Môjmu klientovi je bránené, aby bez akejkoľvek ujmy mohol prísť na Slovensko a mohol osobne obhajovať svoje práva," zdôraznil advokát. Karol M. trvá na tom, aby orgány činné v trestnom konaní stiahli medzinárodný zatykač, keď napríklad zatykač na neho platí aj v prípade vraždy bratislavského bossa Petra Čongrádyho, kde obvinenie v závere minulého roka polícia zrušila. Dáva zároveň trestné oznámenie na Jozefa D. (obžalovaného v kauze bytovej mafie a osobu, ktorá sa pokladá za policajného agenta - poznámka TASR) za krivé obvinenie a ohováranie. Má ísť o ďalšiu kauzu, v ktorej má Karol M. údajne figurovať.

"Karol M. sa vyhýba pobytom v cudzine trestnému stíhaniu. Iné trestné veci nemajú súvis s touto trestnou vecou," zdôraznil zas dnes prokurátor Generálnej prokuratúry (GP SR) Jozef Kandera.

Na dnešnom pojednávaní sa zúčastnili Branislav A. a Nikola P., ktorý bol zahalený v kukle, keďže chce už dlhšie vypovedať proti svojim komplicom. Posledný obžalovaný Jozef B. dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Súd túto vec pojednáva už štyri roky.

Nikola P. je kľúčovým svedkom v procese s Radoslavom M. pred iným senátom Okresného súdu Bratislava I, ktorý je obžalovaný z toho, že si vraždu v Moste pri Bratislave objednal. Sudca ho však predbežne odmietol vypočuť, pretože je v tomto prípade, aj keď v inom procese, tiež obžalovaný.

Mladú ženu a desaťročného chlapca v Moste pri Bratislave zastrelili na konci roka 2004. Z vraždy sú obžalovaní Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh ženy – bývalý policajt Juraj G. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych.

Iný senát Okresného súdu Bratislava I v pondelok 10. marca nepristúpil k čítaniu záverečných rečí na hlavnom pojednávaní s údajným objednávateľom vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004 Radoslavom M. a ďalším obžalovaným Róbertom B. Súd vtedy nekonal z dôvodu ospravedlnenia sa jedného z členov senátu. Proces odročili na koniec apríla. Pôvodne súd chcel v pondelok vypočuť posledného svedka, ktorého mali predviesť.