Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Takto prebiehala mimoriadna schôdza o vyslovení dôvery vláde

Na archívnej snímke poslanci NR SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci rokovali o vyslovení dôvery vláde P. Pellegriniho.

Bratislava 26. marca (TASR/Teraz.sk) - Sledovali sme mimoriadnu schôdzu o vyslovení dôvery novej vláde Slovenskej republiky.



Rokovanie o vládnom programe sa môže natiahnuť do noci


Rokovanie o programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) sa môže natiahnuť do noci. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, keď odobrili návrh Juraja Blanára (Smer-SD), aby sa rokovalo až do vyčerpania bodu.

Rokovací deň zvyčajne končí o 19.00 h. Do rozpravy je len písomne prihlásených ešte 20 poslancov, na svoje vystúpenie má každý 20 minút. Potom dostanú ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Na takéto vystúpenie majú poslanci po 10 minút.

Po ukončení rozpravy budú hlasovať. Vláda by mala získať dôveru, koalícia by mala mať v pléne dostatok hlasov. Opozícia kabinet a jeho programové vyhlásenie odmietajú.

Rokovanie bude sprevádzať protest, ktorý sa uskutoční pred budovou parlamentu. Ľubomír Galko z opozičnej SaS navrhoval, aby sa vytvorila delegácia z poslancov a predstúpila pred ľudí. Chcel tiež, aby preto prerušili rokovanie od 17.00 h do 18.00 h. Návrhy snemovňa odmietla.


D. Jarjabek: Nebudeme stupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy


Koalícia sa nezapája vystúpeniami v rozprave do debaty o vládnom programe aj preto, lebo nechce stupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy. Povedal to podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek, ktorý považuje nadávanie zo strany opozície za účelové a bezpredmetné.

"Všetko je jasné. Čo sme chceli, to sme si povedali aj v diskusných reláciách. Nemám sa prečo zapájať do rozpravy, lebo je to rozprava o vládnom programe, ktorý je pokračovaním dvojročného obdobia prvej vlády, na ktorú táto nadväzuje," upozornil. Na druhej strane aj Jarjabkovi prekáža, že v skopírovanom programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) ostali aj neaktuálne veci. Nepovažuje to však za skutočný problém.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár v tejto súvislosti uviedol, že predstavitelia koalície obhajovali vládny program už pred dvoma rokmi a dokument, ktorý predložil premiér Pellegrini, je identický. "Pred dvoma rokmi sme si povedali všetko a pokračujeme v tom. Vy si myslíte, že si potrebujeme vytĺcť nejaké politické body z tejto rozpravy? Ja si to nemyslím. My potrebujeme robiť a plniť, čo v programe máme napísané," zdôraznil.

Opoziční poslanci už niekoľko hodín vysvetľujú, prečo vláda nemá ich dôveru. Do diskusie sa koaliční poslanci zapájajú minimálne, aj to len cez faktické poznámky.

Opozícia o Programovom vyhlásení vlády: Neaktuálny paškvil, na nových veciach by sa koalícia nedohodla



Opoziční poslanci už niekoľko hodín opäť vysvetľujú, prečo vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) nemá ich dôveru. Do diskusie sa koaliční poslanci zapájajú minimálne. Opozícia kritizuje, že vláda neprešla zásadnou rekonštrukciou, iba sa vymenili figúrky na šachovnici. Problém je pre ňu aj to, že programové vyhlásenie nového kabinetu je prakticky totožné s programom predchádzajúcej vlády.

Nezaradený poslanec Martin Poliačik si myslí, že nový kabinet predložil to isté programové vyhlásenie vlády (PVV) preto, „lebo na ničom inom novom by sa nevedeli dohodnúť“. „Nie sú schopní urobiť nič nové,“ povedal. Poliačik zdôraznil, že dnes už nie je nič ako v roku 2016, keď predložené programové vyhlásenie vzniklo. Vládna koalícia sa na úprave vlády podľa neho nedohodla preto, aby zabezpečila stabilitu v krajine, ale preto, „že mnohí z nich vedia, že to je ich posledná jazda“. To je ale podľa Poliačika dôvod na odchod vlády a nie na jej zachovanie.



Poslanec SaS Martin Klus označil programové vyhlásenie novej vlády za „paškvil“, ktorý je neaktuálny a nereflektuje na aktuálne problémy na Slovensku. Skritizoval časť programového vyhlásenia o zahraničnej politike. „Slovensko potrebuje jasne deklarovať, koho považuje za svojho spojenca,“ vyhlásil poslanec, ktorý hlása proeurópsku orientáciu krajiny. Neopomenul ani zámer kabinetu pomôcť Slovákom v zahraničí. Podľa neho nerobí vláda pre týchto občanov dosť.

Klusovo vystúpenie si vyžiadalo pár koaličných reakcií. Podľa Miroslava Číža zo Smeru-SD predviedol Klus svoju trápnosť. Narážal na reči o zahranično-politickej orientácii Slovenska. Pripomenul, že bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) dlhodobo zdôrazňoval, že Slovensko patrí do Európskej únie a že chce byť pri debatách o jadre Únie. Naproti tomu podľa Číža stál Klusov stranícky šéf Richard Sulík. Číž poukázal na Sulíkovo spochybňovanie jadra aj na jeho protieurópske postoje.

Predsedníčka parlamentného zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) zdôraznila, že vláda „jasne deklaruje proeurópske a proatlantické smerovanie, podľa čoho sa aj Slovenská republika správa“. Nie je si istá, že by to tak bolo aj v prípade, že by tu bola vláda s účasťou SaS.

„SaS má jasno v tom, kam má Slovenská republika patriť,“ reagoval Klus, ktorý Čížovi pripomenul Ficove reči o americkom miliardárovi Georgeovi Sorosovi. Eduard Heger z OĽaNO zopakoval, že Pellegriniho vláda nemá jeho dôveru, keďže došlo „iba k výmene figúrok na šachovnici“.

Béla Bugár: Vládny program sme obhajovali pred 2 rokmi, teraz potrebujeme robiť



Predstavitelia koalície obhajovali vládny program už pred dvoma rokmi a dokument, ktorý predkladá premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), je identický. Takto vysvetlil novinárom predseda Mosta-Híd Béla Bugár fakt, že do rozpravy k vládnemu programu sa neprihlásil žiaden koaličný poslanec. Do debaty sa občas zapájajú len cez faktické poznámky.

"Pred dvoma rokmi sme si povedali všetko a pokračujeme v tom. Vy si myslíte, že si potrebujeme vytĺcť nejaké politické body z tejto rozpravy? Ja si to nemyslím. My potrebujeme robiť a plniť, čo v programe máme napísané," zdôraznil.

Opozíciu zároveň Bugár kritizoval, že obsah jej vystúpení často nie je venovaný vládnemu programu, ale sústredí sa len na sypanie špiny a urážanie koalície.

Do rozpravy je aktuálne ešte písomne prihlásených 25 opozičných poslancov. Po nich bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.

S.Gaborčáková: Vláda nepredstavuje nové smerovanie krajiny



Nová vláda nepredstavuje nové smerovanie krajiny. Presvedčená je o tom opozičná poslankyňa hnutia OĽaNO Soňa Gaborčáková.

Upozornila na to, že na tvorbe programového vyhlásenia sa podieľali ľudia, ktorí z vládneho kabinetu odišli. Myslela tým napríklad expremiéra Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) či exministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). "Na Slovensku iba predstierame zmenu smerovania krajiny, a to cez nové tváre. Predkladáte nám staré programové vyhlásenie, ktoré nielenže nereflektuje nové skutočnosti v ostatných dvoch rokov, ale ani skutočnosti nasledujúcich rokov," myslí si Gaborčáková, ktorá neplánuje vysloviť dôveru novému vládnemu kabinetu.

Kritizovala najmä pôsobenie Jána Richtera (Smer-SD) na ministerstve práce. Vyčítala mu viaceré veci, napríklad to, že nerieši chudobu na Slovensku. Podľa poslankyne Slovensko potrebuje zmeny v sociálnom poistení či reformu daňovej politiky. "Čo z tohto sa odrazilo v novom programovom vyhlásení vlády? Nič," tvrdí Gaborčáková, ktorá upozornila aj na veľké regionálne rozdiely či nízke mzdy.

Jej stranícky kolega Martin Fecko je tiež voči novej vláde kritický. Výhrady mal najmä voči staronovej ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nominantka SNS). Vláda totiž podľa neho nijakým spôsobom nepodporuje Slovensko v sebestačnosti potravín. "Kam kráčajú peniaze z rezortu pôdohospodárstva, či zo Slovenského pozemkového fondu alebo z lesov? Kde sa využívajú? V lesoch alebo idú na iné účely? Vážení, to sú základné prešľapy, ktoré by sme mali zvládať. Bojím sa, že sa to nezvláda," skonštatoval Fecko. Narážal napríklad na pomalé schvaľovanie žiadostí pre mladých farmárov. "Je 2098 žiadostí, 500 vybavených, ostatné nič," myslí si Fecko.

V. Remišová: Vláda P. Pellegriniho si dôveru nezaslúži pre svoje kauzy



Dôvera je krehká vec, získava sa prácou bez morálnych kompromisov a za cenu vyvodenia politickej zodpovednosti. A vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) si dôveru nezaslúži pre viaceré kauzy, ako Bašternák, Chovanec, Špirko, obrnené transportéry, Babindol či pre spravovanie eurofondov. V úvode druhého rokovacieho dňa 30. schôdze NR SR to počas rozpravy k vysloveniu dôvery novej vláde vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že aktéri týchto káuz nenesú zodpovednosť a polícia nekoná.

"Po vražde novinára a jeho snúbenice nás zaplavil pocit smútku, beznádeje a pochybností, kde sa to Slovensko ocitlo. Istota, že novinár môže slobodne a bez obáv písať, sa rozplynula a v takýchto chvíľach potrebuje krajina človeka, ktorý ju cez takéto ťažké situácie prevedie. Potrebuje políciu a súdy, ktorým môže dôverovať a oprieť sa o nich," povedala Remišová.

Namiesto toho sa Slovensku podľa jej slov dostalo cynizmu, oportunizmu, konšpirácií či strašenia štátnym prevratom a dlažobnými kockami. "Umelo vyvolaný strach živila vládna moc. Vidíme, že strašenie prevratom bolo perfídnou fraškou, lebo všetko sa deje v medziach ústavy," upozornila.

Opozičná poslankyňa poukázala na to, že ľudia na námestiach neveria vláde. "Dnes prídu demonštrovať pred parlament. Na druhej strane sú politici, ktorí sa snažia udržať mašinériu moci za každú cenu," dodala.

Z radov koalície na vystúpenie Remišovej nereagoval nikto. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených 33 poslancov, po nich bude možnosť prihlásiť sa ústne. Z dôvodu predpokladanej dĺžky rokovania si poslanci o polovicu skrátili obedňajšiu prestávku.

K. Galek: Takzvaná rekonštrukcia vlády problémy nevyrieši, ale zabetónuje


Takzvaná rekonštrukcia vlády je namiesto riešenia súčasných problémov iba ich betónovaním. Vyhlásil to poslanec opozičnej SaS Karol Galek v pléne Národnej rady (NR) SR počas rozpravy o programe vlády, ktorým sa kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) uchádza o dôveru parlamentu.

Pýtal sa, či je programové vyhlásenie tejto vlády tým, čo očakávali ľudia, keď stáli na námestiach. Kritizoval, že nová vláda len prekopírovala programové vyhlásenie predchádzajúcej vlády. "Pokiaľ by takéto niečo urobil študent pri bakalárskej alebo diplomovej práci, vyhodili by ho zo školy," konštatoval Galek.

Vyššia miera neúcty, ako ukázala táto staronová vláda, tak podľa neho hádam ani neexistuje. "Je toto to, čím chce nová vláda upokojiť situáciu v spoločnosti, čím sa chce odlíšiť od tej predchádzajúcej?" kládol otázky Galek.

Novú vládu kritizovala aj jeho kolegyňa zo strany Anna Zemanová. "Nepodporím túto vládu Roberta Fica IV a verím, že nás bude toľko, že ak nie dnes, tak o niekoľko týždňov táto vláda skončí a príde k novým voľbám a k zmene na Slovensku," uviedla Zemanová.

Vyzývala okrem iného na zavedenie konkrétnych zákonných krokov, ktoré zabezpečia, že sa bude v lesoch inak hospodáriť. Pripomenula tiež, že dva roky sa hovorilo o tom, ako je agrorezort dobre riadený a všetko je v ňom v poriadku. Následne sa ukázal korupčný škandál pri udeľovaní dotácií za poľnohospodársku pôdu.

N. Blahová: V záujme Slovenska je, aby táto vláda čo najskôr skončila


V záujme celého Slovenska je, aby táto vláda skončila čo najskôr. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v diskusii k programovému vyhláseniu, s ktorým sa kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) uchádza o dôveru parlamentu.

"Smer nie je žiadna sociálna demokracia. Je to perfídna kleptokratická štruktúra a v záujme celého Slovenska je, aby táto vláda skončila čo najskôr," povedala v pléne Blahová. SaS podľa jej slov neverí, že minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) bude bdieť nad nestranným vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírove.

Liberáli podľa jej slov tiež neveria, "že Drucker bude mať silu bojovať proti vlastným chlebodarcom". Pochybujú aj o kompetentnosti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) a neveria, že pôda na Slovensku je dobre spravovaná. "A je perfídne, že Ján Richter po svojich kardinálnych prešľapoch zotrváva vo funkcii ministra práce," doplnila Blahová.

Richterovu nomináciu považuje jej stranícky kolega Ľubomír Galko za "za facku všetkým zneužívaným drogovo závislým deťom". Podľa Galka spochybňuje dôveryhodnosť novej vlády aj nominácia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Pri ňom spomenul "fiktívny vývoj a výskum transportérov".

Galko tiež zdôraznil, že Pellegriniho kabinet nie je dôveryhodná vláda, po ktorej volala verejnosť na námestiach. "Ľudia na námestiach sa jasne vyjadrili, chcú predčasné voľby. Tieto požiadavky neutíchli," vyhlásil.

Pýta sa, ako minister vnútra Tomáš Drucker zabezpečí nezávislosť polície. Podľa Galka nestačí len vymeniť policajného prezidenta Tibora Gašpara a zmeniť voľbu policajného šéfa. Poukázal na "skorumpovaných policajtov", ktorých je v zbore podľa Galka viac a "budú ďalej kryť kriminálnu organizáciu, ktorá si hovorí Smer-SD".

Gábor Grendel z klubu OĽaNO zdôraznil, že dnešné Slovensko nie je ako v roku 2016 a ľudia na uliciach nechceli vládu kontinuity, ale zmenu. Tá nemá byť len o menách.

V pléne diskutuje prevažne opozícia, koalícia sa zapája iba občas cez faktické poznámky. Dušan Jarjabek zo Smeru-SD vysvetlil, že koalícia sa nezapája, lebo nechce stupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy. Líder Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že predstavitelia koalície obhajovali vládny program už pred dvoma rokmi a dokument, ktorý predložil premiér Pellegrini, je identický.

M. Krajniak želá P. Pellegrinimu, aby sa do dejín zapísal niečím dobrým


Opozičný poslanec Národnej rady SR z hnutia Sme rodina Milan Krajniak praje premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), aby sa do dejín zapísal niečím, čo pomôže ľuďom. "Chcem očakávať od Petra Pellegriniho niečo dobré," povedal Krajniak v rozprave k programovému vyhláseniu, ktorým žiada Pellegriniho vláda parlament o dôveru.

"Sú ľudia, ktorých vrcholným výkonom je nejakú funkciu zastávať, nesnažia sa nič meniť. Sú takí, ktorí sa vo funkcii zopsuli. Ale sú ľudia, ktorí do funkcie vyrastú. A tu je príbeh Petra Pellegriniho ešte stále otvoreným príbehom," uviedol. Krajniak zdôraznil, že dnes sa dajú veci meniť k lepšiemu a je na Pellegrinim, ako sa k tomu postaví, pretože on na to má moc.

Poslanec sa premiéra pýta, či je pripravený viesť veľký spolok, aby mohol urobiť niečo dobré. "Nejde o to, aby tu Peter Pellegrini viedol spor s niekým. Ale či má v sebe odvahu viesť spor o niečo, čo môže posunúť krajinu dopredu a čo pomôže ľuďom, čo im zlepší život," vysvetlil Krajniak.

Priznáva, že voči Pellegriniho doterajšej práci má síce výhrady, ale nemá informácie, že by on osobne niečo ukradol alebo zneužil moc na to, aby niekomu ublížil. "A to je dôležité," vyhlásil Krajniak, podľa ktorého by si Pellegrini mal strážiť, aby túto hranicu neprekročil.

Krajniak si želá, aby sa podarilo obnoviť dôveru ľudí v štát. "Chcem obnoviť dôveru ľudí v tento štát, pretože verím, že Slovenská republika ako suverénny štát má svoj zmysel," poznamenal. Cestu vidí v spolupráci a v tom, aby ľudia videli, že práca ich poslancov, či sú z koalície alebo opozície, má zmysel.

Niektorí opoziční poslanci Krajniakovi odkázali, že nie sú v prípade Pellegriniho a jeho vlády takí optimisti ako on. Opozícia neustále zdôrazňuje, že pri rekonštrukcii vlády netreba len vymeniť figúrky. "Najlepšie veci v našej civilizácii urobili polepšení hriešnici," odkázal im Krajniak.

Poukázal, že každý človek má slobodnú vôľu rozhodnúť sa urobiť niečo dobré. "Mňa nebaví vŕtať sa v politike ako v bahne. V každom z nás by mala byť ambícia, aby za nami zostalo niečo dobré," uzavrel.

Rozprava o vládnom programe pokračuje aj po desiatich hodinách


Diskusia o programovom vyhlásení, s ktorým sa vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) uchádza o dôveru parlamentu, pokračuje aj po doterajších desiatich hodinách rokovania.

Po tom, ako vystúpilo viac ako 20 poslancov prihlásených písomne, prišla možnosť hlásiť sa do ústnej rozpravy. Tú využilo desať zákonodarcov, ktorí môžu rečniť každý 10 minút.

V debate opäť vystúpia výlučne opoziční poslanci. Pokiaľ sa budú chcieť vyjadriť koaliční, majú na to dvojminútové faktické poznámky. Tie využívali aj v doterajšej diskusii.

Pellegriniho vláda sa pred parlament postavila v piatok ráno, popoludní schôdzu prerušili a vrátili sa k nej v pondelok ráno. Trvá doteraz a skončiť by sa mohla do dvoch hodín. Potom by mal parlament rozhodnúť, či dá kabinetu dôveru, alebo nie.