Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ŠTS odsúdil Mariana K. a Pavla R. na 19 rokov za falšovanie zmeniek

Na sníme obžalovaný Marian K. počas príchodu na hlavné pojednávanie v kauze zmenky televízie Markíza v budove Justičnej akadémie v Pezinku 27. februára 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Vo svojej záverečnej reči navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. 20-ročný trest odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia.

Pezinok 27. februára (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Rozsudok nie je právoplatný. Odsúdení avizovali odvolanie, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.



Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič v odôvodnení rozsudku uviedol, že prepis komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu. „Kto bol Tóth vieme. Zaznelo aj tu, že si zachránil svoju kožu. Je to možné. Takých svedkov bolo,“ skonštatoval Klemanič. Podľa neho však hovoril pravdu. Jeho výpoveď zostáva naďalej utajená, keďže sa týkala aj aktívnej trestnej veci, a to vraždy novinára Jána Kuciaka.

Klemanič vylúčil, že by Tóth s Threemou manipuloval, keďže vo výpovedi nespomínal sudcov, ktorých mal Marian K. ovplyvňovať v civilnom konaní o zmenkách. „Nepoznal obsah Threemy. To je názor súdu,“ doplnil s tým, že z jeho výpovede vyšli sudcovia dobre. „Potom prišla Threema. Môžeme citovať, ale nemá to zmysel,“ myslí si Klemanič. Poukázal na to, že si nepamätá, že by Marian K. niekedy spochybnil obsah správ.



Pri výške trestu súd podľa jeho slov zohľadnil vysoké sumy, ktoré si za zmenky obžalovaní pýtali. Nárok na náhradu škody nebol Markíze priznaný vzhľadom na to, že skutočná škoda nevznikla, keďže zmenky neboli nikdy vyplatené.

Neprávoplatne odsúdení Marian K. a Pavol R. podajú odvolanie voči rozsudku. Potvrdil to ich obhajca Marek Para. "Odvolanie určite podáme, podáme ho tak do konania, ako aj do všetkých výrokov, ktoré následne súd vyslovil," priblížil. Podľa neho predložili dostatok dôkazov a návrhov dôkazov, ktoré by potvrdili nevinu. Výšku trestu vníma ako exemplárnu, nie celkom primeranú ani spravodlivú. O rozsudku svojich klientov oboznámi osobne.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu je rozsudok akceptovateľný. "Zvíťazila zákonnosť, spravodlivosť, pravda, je to veľký deň pre orgány činné v trestnom konaní," komentoval. Rozsudok označil za "jasný odkaz spoločnosti". Ak si niekto myslí, že je nad zákonom, je to podľa neho dočasné a na každého raz príde. Hovorí o víťazstve nad nezákonnosťou a bohorovnosťou. Po verdikte upozornil, že vyhrali bitku, ale je pred nimi ďalšia dôležitá debata, pretože predpokladá odvolania. Šanta navrhoval obžalovaným 20-ročný trest odňatia slobody.

Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic je mimoriadne spokojný s rozhodnutím súdu a aj s výškou trestu. Tresty označil za správne a spravodlivé. Prekvapilo ho, že si obžalovaní osobne nevypočuli rozsudok. „Ľudia, ktorí si dlhé roky mysleli, že stoja nad zákonom, že kvôli svojim kontaktom na politikov, sudcov a prokurátorov sa im nič nemôže stať, tak dnes im senát ŠTS dal jednoznačnú a ráznu odpoveď,“ komentoval Lišpic. Teší ho uznanie právnej argumentácie zo strany súdu, že ide o viacčinný súbeh. Práve komunikáciu cez aplikáciu Threema a svedectvo Petra Tótha považuje za posilnenie dôkaznej situácie.

Druhý splnomocnenec Markízy Tomáš Kamenec hovorí, že jeho klient víta "víťazstvo spravodlivosti na Slovensku". ŠTS podľa neho ukázal Marianovi K., Pavlovi R. a všetkým, ktorí s nimi spolupracovali, vrátane sudcov, policajtov, prokurátorov, že "tieto doby skončili.

Proces s obžalovanými sa začal v júli minulého roka. Súd zatiaľ pojednával túto kauzu 24 dní.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.




D. Lipšic je mimoriadne spokojný s rozhodnutím súdu v kauze zmenky


Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic je mimoriadne spokojný s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu a aj s výškou trestu pre Mariana K. a Pavla R. v kauze zmenky. Tresty sú podľa jeho slov správne a spravodlivé. Povedal to vo štvrtok pred médiami po vynesení rozsudku. Prekvapilo ho, že si obžalovaní osobne nevypočuli rozsudok.

J. Šanta: Zvíťazili sme nad nezákonnosťou a bohorovnosťou


Rozsudok pre Mariana K. a Pavla R. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza je podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu akceptovateľný. Hovorí o víťazstve nad nezákonnosťou a bohorovnosťou. Po štvrtkovom verdikte Špecializovaného trestného súdu upozornil, že vyhrali bitku, ale je pred nimi ďalšia dôležitá debata, pretože predpokladá odvolania.

Na sníme sprava prokurátor Ján Šanta a právni zástupcovia TV Markíza Daniel Lipšic, Lucia Tandlichová a Tomáš Kamenec počas hlavného pojednávania v kauze zmenky televízie Markíza v budove Justičnej akadémie v Pezinku 27. februára 2020.
Foto: TASR - Michal Svítok


Marian K. a Pavol R. sa voči rozsudku ŠTS odvolajú, potvrdil M. Para


Marian K. a Pavol R., neprávoplatne odsúdení v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, podajú odvolanie voči štvrtkovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Potvrdil to ich obhajca Marek Para. Výšku trestu vníma Para ako exemplárnu, nie celkom primeranú ani spravodlivú. O rozsudku svojich klientov oboznámi osobne.

E. Klemanič: Threema a svedok P. Tóth výrazne posilnili obžalobu


Prepis komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V odôvodnení rozsudku to uviedol predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič. Súd verí, že do komunikácie cez Threemu nebolo zasahované, pretože Tóth nepoznal jej obsah a Marian K. nenamietal nikdy obsah konkrétnych správ.

Marian K. žiadal pokračovať v dokazovaní, odvoláva sa na príslušníka SIS



Marian K., obžalovaný v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti, žiada doplnenie dokazovania. Bývalý príslušník SIS Roman Osuský vie podľa neho dosvedčiť existenciu zmeniek. Vyhlásil to na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu.



Marian K. tvrdí, že Osuský bol príslušníkom SIS v rokoch 1996 až 2015. Exsiskár Peter Tóth vo svojej svedeckej výpovedi uviedol, že od neho Marian K. zháňal výpovede bývalých SIS-károv za úplatok.

Obhajoba chce vypočuť aj amerického znalca Geralda LaPorteho, ktorý podľa nich už dostal licenciu na to, aby prišiel na pojednávanie. Potreboval ju pre zaradenie Mariana K. na Magnitského sankčný zoznam.

Každý má právo na voľné hodnotenie dôkazov, ale je pre mňa šokujúce poznať skutočnosť, že sa tu nebojuje rovnakými zbraňami,“ myslí si obžalovaný Pavol R. Zopakoval, že im od prípravného konania odmietajú svedkov, ktorí by pravosť zmeniek potvrdili.

Po ich záverečnom slove sa súd odobral na záverečnú poradu. Po nej bude nasledovať vyhlásenie rozsudku. Obaja obžalovaní požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočujú.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur. Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Pokračuje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek, očakáva sa rozsudok


V kauze falšovania zmeniek televízie Markíza a marenia spravodlivosti sa vo štvrtok očakáva rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu. Pojednávanie pokračuje od 9.00 h. Na predchádzajúcich pojednávacích dňoch si súd vypočul záverečné reči procesných strán. Prítomní sú obaja obžalovaní.

Záver pojednávania je pre očakávaný zvýšený záujem médií a verejnosti výnimočne v budove Justičnej akadémie v Pezinku, kde je najväčšia pojednávacia miestnosť.

Vo svojej záverečnej reči navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. 20-ročný trest odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Marianovi K. navrhol tiež peňažný trest 300.000 eur. Obhajcovia obžalovaných žiadajú ich oslobodenie, apelujú na doplnenie dokazovania o ďalšie výpovede svedkov a znalcov.

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí spojených s kauzou falšovania zmeniek televízie Markíza.

8. februára 2018 - Okresný súd (OS) Bratislava V otvoril pojednávanie v kauze týkajúcej sa TV Markíza a jej bývalého riaditeľa Pavla R. Spoločnosť Mariana K. žalovala jeho a súkromnú televíziu a žiadala preplatenie zmenky v hodnote 8,3 milióna eur. Pavol R. potvrdil, že zmenku podpísal 11. júna 2000. Celkovo mal signovať štyri zmenky v hodnote cca 69 miliónov eur.

26. apríla 2018 – Pavol R. a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariana K. Rozhodla o tom sudkyňa OS Bratislava V Zuzana Maruniaková. Rozsudok nebol právoplatný.

14. mája 2018 – Televízna spoločnosť Markíza-Slovakia podala v súvislosti so spornými zmenkami trestné oznámenie na Mariana K. a Pavla R. za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

6. júna 2018 – Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci sporných zmeniek.

20. júna 2018 – Na OS Bratislava V mal pokračovať spor o zaplatenie ďalšej zmenky v hodnote 26 miliónov eur, termín pojednávania bol zrušený.

- Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že podnikateľa Mariana K. zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek.

– Pavol R. si prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa dostaví na výsluch.

23. júna 2018 - Marian K., ako aj Pavol R. budú stíhaní na slobode. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

15. novembra 2018 – Zmenky, ktoré sa týkajú TV Markíza, nie sú autentické. Písmoznalkyňa na základe požiadavky NAKA na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdia Pavol R. a Marian K.

4. marca 2019 - Mariana K. obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorá sa stala 21. februára 2018.

15. marca 2019 - Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur.

22. júla 2019 – Trojčlenný senát ŠTS začal pojednávanie v kauze údajného falšovania televíznych zmeniek.

24. júla 2019 – Prokurátor ÚŠP Ján Šanta predložil senátu ŠTS v Pezinku komunikáciu medzi Marianom K. a jeho spoločníkom v spoločnosti Gamatex Štefanom A.

29. júla 2019 – Prokurátor ÚŠP Ján Šanta predložil senátu ŠTS v Pezinku komunikáciu medzi Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Zároveň súd informoval, že vzniesol obvinenie voči jednej z osôb, ktorá mala dovtedy postavenie svedka.

19. augusta 2019 – Prokurátori ÚŠP disponujú dôkazmi, že mobil odovzdaný svedkom Petrom Tóthom patril Marianovi K. Komunikácia, ktorej záloha bola v telefóne, nie je jediným dôkazom voči obvinenému.

9. septembra 2019 - Marian K. obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedal pred senátom ŠTS v Ústave na výkon väzby Bratislava. Tak ako Pavol R. začal vysvetľovaním kauzy Gamatex, ktorá mala viesť k podpisu údajných zmeniek.

12. septembra 2019
- Mariana K. obvinili aj v prípade 'motákov'. Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek.

17. októbra 2019 - Prokurátor ÚŠP Ján Šanta doručil súdu ďalšiu komunikáciu Mariana K. cez aplikáciu Threema. Spravil tak na pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava. Podľa Šantu má tak senát ŠTS už kompletnú komunikáciu.

28. októbra 2019 - Senát ŠTS povolil prepis komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak začala na pojednávaní čítať.

18. novembra 2019 - Obžalovaný Pavol R. opätovne neprišiel na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek pre zdravotný stav. Prokurátor Šanta navrhol pre obštrukcie jeho väzobné stíhanie. Senát ŠTS prerušil hlavné pojednávanie.

4. decembra 2019 - Pred senátom ŠTS vypovedala exmanželka zavraždeného advokáta Ernesta Valka Oľga Valková. Valko bol podľa obhajoby autorom nápadu vyriešiť spor Gamatex údajnými zmenkami, Valková to na súde poprela: "Nikdy som nezaregistrovala, že by si manžel s Pavlom R. alebo Marianom K. podal ruku alebo že by mali spolu nejaké rozhovory."

16. decembra 2019 - Obžalovaní Pavol R. aj Marian K. boli prvýkrát spolu naraz na pojednávaní vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti pred senátom ŠTS v Pezinku.

10. februára 2020 - Písmoznalkyňa Erika Straková, ktorá skúmala podpisy obžalovaného Pavla R., tvrdí, že vznikli až po roku 2013. Uviedla to na pojednávaní ŠTS. Strakovej záver podporuje obžalobnú verziu, že zmenky sú antedatované.

12. februára 2020 - Senát ŠTS ukončil dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Prokurátor ÚŠP Ján Šanta navrhol obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. trest odňatia slobody vo výške 20 rokov. Po záverečných rečiach procesných strán senát odročil pojednávanie na 27. február, keď by mal padnúť rozsudok.