Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces s Ľubomírom S. vo veci vydierania S. Salmanova

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa prokurátora mal Ľubomír S. ešte v roku 2011 odovzdať Sergejovi Salmanovi list. Okrem iného sa v ňom písalo, že má na Sergeja uložené rôzne kompromitujúce materiály, ktoré by ho mohli zničiť.

Bratislava 6. júna (TASR) – Na Okresnom súde (OS) Bratislava I pokračuje dnes hlavné pojednávanie v prípade Ľubomíra S., ktorý sa mal podľa obžaloby dopustiť vydierania voči podnikateľovi Sergejovi Salmanovi.

Pojednávanie sa týka sporu medzi bývalými obchodnými partnermi Ľubomírom S. a Sergejom Salmanovom spred viac ako piatich rokov a v tejto súvislosti bolo vedených niekoľko trestných konaní.

Podľa prokurátora mal Ľubomír S. ešte v roku 2011 odovzdať Sergejovi Salmanovi list. "Do posledných dní som mal v tvojej kancelárii, a samozrejme, aj vo všetkých ostatných kanceláriách kamery s mikrofónmi a mimo toho v tvojej ešte jednu plošticu, ktorá nereaguje na to rušenie. Všetko mám nahraté, viem všetko, čo si o mne kedy povedal, viem všetko, čo si riešil, čo sa chystáš urobiť, všetky stratégie, podvody, skrátka všetko," mal okrem iného napísať Ľubomír S. Taktiež v ňom mal uviesť, že má na Sergeja uložené rôzne kompromitujúce materiály, ktoré by ho mohli zničiť.

Po doručení tohto listu strieľal syn poškodeného Alexander Salmanov pred bratislavským hotelom Kempinski na auto Ľubomíra S., za čo bol v roku 2014 právoplatne odsúdený na peňažitý trest vo výške 3500 eur za prečin výtržníctva.

Ľubomír S. bol aj jedným zo svedkov voči obžalovaným Sergejovi a Alexandrovi v prípade podplácania bývalej šéfky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z., kde vypovedal okrem iného aj o nadmerných odpočtoch DPH. V prípade sa objavil aj videozáznam, na ktorom sa Salmanovci a Mária Z. rozprávali o peniazoch pre daniarku. Za trestný čin podplácania Márie Z. si Sergej Salmanov momentálne odpykáva sedemročný a jeho syn Alexander šesťročný trest za mrežami.

Na dnešnom pojednávaní vypovedali traja svedkovia a sudca prečítal aj výpovede ďalších osôb.

"Mal nejaký čas na rozmyslenie, aby mu napísal nejakú sumu a potom sa porozprávajú. Ak nie, že mu potopí firmu," spomínal si jeden zo svedkov na obsah listu. Z jeho obsahu usúdil, že ho písal obžalovaný Ľubomír S.

Podľa ďalšieho zo svedkov, ktorý mal list čítať, v ňom "boli popísané veci o nejakých odpočúvaniach a nejakých zbraniach". Taktiež v ňom mali byť uvedené nadávky na Sergeja Salmanova. "Písalo sa tam o nejakej sume," dodal svedok.